Posted in Islamic, SHARING

Sharing: Pengurusan harta

Assalamualaikum.

Hari ni nak share sikit info yang dapat dari tgk ‘Tanyalah Ustazah’ kat TV9 kejap tadi. Ceramah daripada Ustzh Asmak. Banyak info pasal harta dan wanita. Tapi ni je yang sempat salin, isi penting 10 minit terakhir, sebab Adam dan Dina baru tido. Jadi baru dapat dengar betul-betul. hehehe.

Tentang tujuan kita mencari harta, niat untuk cari harta:

1. Niat untuk berzakat. Bila dah cukup harta, kena keluarkan zakat. Kalau tak boleh, kena rekodkan perbelanjaan dan pendapatan kita. Rekod perbelanjaan dan pendapatan tu pun dapat pahala πŸ™‚

2. Target untuk pergi haji. Cari harta untuk pergi haji. Kalau sekarang takde duit, sekurang-kurangnya register dulu. Bila ada duit, jangan bertangguh lagi.

3. Lepas tu, fokus pulak untuk memajukan umat Islam, cari harta untuk tolong dan menyatukan umat. Ikut kemampuan, pandai sikit, beri sikit, pandai banyak beri banyak

4. Ada harta, seeloknya beli emas, simpan, kemudian ada untung, cairkan emas tu (jual). Hasilnya guna balik untuk tingkatkan ekonomi orang Islam

——————-
Lepas tu, ustzh tu share kisah Saidina Umar dan para sahabat. (Ni saya baru je dengar 2-3 hari lepas dan cerita kat hubby), kali ni cerita kat sini pulak.

Sahabat tanya Saidina Umar, boleh tak kalau mereka nak beribadat je, tak nak kerja.

Saidina Umar kata; BOLEH
Boleh, kata Saidina Umar, TAPI
kamu rela beli makanan dari orang Yahudi?
Kamu rela beli pakaian dari orang Yahudi?
Kamu rela dirawat oleh orang Yahudi?

Jika kamu RELA bergantung hidup pada orang Yahudi, maka teruskanlah. Tak perlu kerja. πŸ™‚

Dalam betul kata-kata Saidina Umar tu. Sekarang pun dah nampak betapa kita kalah dengan orang Yahudi. Dengan burger pun, kita x boleh nak tahan nafsu (peace! :p)

Maka marilah kita berusaha bantu umat Islam dengan bantu mantapkan ekonomi orang Islam. Sikit ke banyak, yang penting kita buat part kita, let Allah do the rest πŸ™‚

Psssttt: Nak join saya menjana income dengan Shaklee? PM/SMS/Whatsapp saya

Ieja Ibrahim (ID887121)
ijask@hotmail.com
016-6658245

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

2 thoughts on “Sharing: Pengurusan harta

  1. suka entry ni. hehe.
    anyways, babe. aku dah update blogroll aku. sorry lambat nak update.

    and awwwwww i am a flower that you picked πŸ™‚ (still!) hahahahahahaha
    love thehealthinspector name, so youuuuu!

    Like

    1. mala darling, hehe no worries. aku pun lembab giler bab mengemaskini blog ni. aku igt kena buat scheduled 5S utk blog la. hahaha
      of course you’re my flower, and will always be πŸ˜‰

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s