Kencing Manis (DIABETES)

20130308-130654.jpg

Kencing manis, penyakit yang sangat dekat di hati kita, mahupun ibu bapa atau datuk nenek kita. Kenapa? sebab jumlahnya yang makin meningkat setiap hari. Dalam tempoh 1996-2006, sebanyak 80% peningkatan terhadap bilangan pesakit kencing manis. Puncanya? Pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat di kalangan kita (merokok, kegemukan, kurang riadah) semuanya menjadi antara punca kepada penyakit ini.

Walaupun ini sudah menjadi penyakit biasa, masuh ramai yang kurang atau tidak sedar tentang bahaya penyakit kencing manis. Kerana kencing manis merupakan salah satu penyakit salur darah, jadi komplikasinya adalah meluas sebab seluruh badan kita ada salur darah, kalau tak, ia mati. Maka komplikasi diabetes adalah seluruh tubuh badan, dari otak (strok), mata (buta), jantung, buah pinggang, luka lambat sembuh, ulcer dan lain lain lagi. Jadi sebenarnya adalah penting untuk kita mencegah, merawat dan mengawal penyakit ini secara aggresif.
Ubat-ubatan tidak mencukupi tanpa ada usaha daripada kita sendiri untuk menjaga kesihatan badan.

Shaklee juga ada rangkaian supplement yang boleh membantu anda mengawal kandungan gula dalam darah. Tapi kalau dah dalam rawatan, ubat kena makan juga ye! lepas tu perlahan-lahan turunkan dos ubat dengan nasihat Doktor. Jangan memandai sendiri pulak ye!

Antara produk yang dicadangkan:

Vivix – mengandungi resveratrol, anti-oksida dari polyphenol tumbuhan. Kajian menunjukkan resveratrol boleh mengurangkan insulin resistance di kalangan pesakit diabetic.

ESP – Protein soya merupakan makanan yang rendah indeks glisaemik dan tiada kanji. Membantu mengawal paras gula dalam darah dan menurunkan kolesterol dalam badan.

Alfalfa – raja segala tumbuhan, kandungan mineral yang tinggi membantu menstabilkan paras gula dalam darah.

Gamma Linoleic Acid (GLA Complex) – merupakan asid lemak omega6 yang membantu mengawal inflamasi, dan mengurangkan simptom kebas-kebas bagi pesakit diabetic neuropathy

Vitalea – multivitamin lengkap yang mengandungi 28 vitamin dan mineral perlu dalam badan, penting untuk kesihatan secara keseluruhannya.

Zinc complex – mineral yang penting untuk fungsi enzim dalam badan, dan amat penting untuk penyembuhan luka ulser atau amputasi.

Berminat?
PM saya
Ieja Ibrahim
887121
016-6658245
ijask@hotmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s