Posted in BREASTFEEDING, FAMILY, PERSONAL

My breastfeeding Journey

Erkkk.. Dah sebulan tak update blog. Tskk bersawang-sawang dah ni. Fuhhh Fuhhh..

Hari ni 11/4/12. Esok, Irdina genap 11 bulan, maknanya sebelas bulan jugalah saya menyusukan Irdina. Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru je bersalinkan dia bulan lepas. Sekarang dah berjalan, dengan mulut yang bising tegur orang. Kadang-kadang gaya macam mak nenek pun ada. Atau gaya Kak Nam. hihihihi.

Alhamdulillah. Sebelas bulan yang indah. Dulu waktu Adam umur macam ni, saya sedang menghitung hari untuk start topup fresh milk/ susu formula lantaran stok yang merudum. Kais pagi, makan pagi. Mujur ada ramai yang tolong ambil susu dari hospital untuk dia minum sementara tunggu esok.

Adam setahun, saya mula weaned dia dari bfeed. Juga tidak mudah, sebab dia refuse susu formula. Diarrhoea pula dengan whole milk. Akhirnya jumpa jugalah Dugro Asli, yang dia boleh tolerate, dan minum sampai sekarang.

Untuk Dina, alhamdulillah, walaupun saya tiada stok penuh freezer, tidak juga mengepam berpuluh auns sehari, tapi cukup untuk dia, dengan bekalan lebihan sedikit sebanyak. Jauh bezanya dengan pengalaman pertama.

Letih, penat? Tipulah kalau saya kata tak ada. Tapi hendak seribu daya, kan? Kalau niat kita ikhlas nak berikan yang terbaik untuk anak-anak, in shaAllah ada jalannya. Jangan mengeluh, jangan merungut. Yang pasti rezeki kita daripada dia. Tak ada daya upaya dengan izinNya.

Syukur saya bertemu Shaklee, teman pantang saya hingga sekarang, hingga bila-bila in sha Allah. Dengan umur dah masuk 3 siri, memang tak sama dengan orang 20-an. Bukan fanatik, tapi saya rasa ia produk yang bagus, maka saya tak malu menjual. Benda baik, apa salahnya dikongsi, kan?

Semoga saya mampu dan gigih mengepam hingga 2 tahun. Doa-doakan ye! Aminnn

20130411-164947.jpg

Pengarang jantung

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s