Posted in Chewable Vita C, FAMILY, Mealshake, PERSONAL

Adam dan Mealshake

Assalamualaikum,

Hari ni nak cerita pasal Adam Iskandar aka abang long (katanya). Adam anak sulung saya yang petah, umur 2tahun 10bulan. Sejak pandai bercakap, memang penat nak layan keletah dia. Ada je soalan, ayat atau cerita dia yang buat saya ketawa. Marah pulak tu bila orang ketawakan dia. Dan ye, seperti toddler lain, adam sangat bossy. Kena ikut apa dia kata. Ayat favourite ‘alaa… satu minit je mama!’ Tu lah modalnya satu minit tak habis-habis.

Saya berjaya breastfeed Adam fully hingga umur dia setahun. Dengan susah payah jugak, sbb susu kurang and kerja tak menentu. masa tu belum jatuh cinta dengan Shaklee lagi. Try sekali, lepas tu dah. Saya amik habbatussauda je. Bila setahun saya decide nak wean off dari susu ibu. Sebab saya rasa penat. Susu pun kurang. Takde motivasi sangat. Target 6bulan je pun, or selama mungkin. Jadi cepat give up. Kerja pun oncall lebih 24 jam, tak larat nak perah dah.

Jadi saya pun try lah wean. Cuba 2-3 jenis susu, tapi dia taknak. Yang dia nak Dugro perisa Asli. Tu je lah. Sampai sekarang. Lepas tu saya mengandung, lagilah merudum susu. Setahun 4 bulan dia reject sendiri. Sedih. Sebab saya tak ready, tapi saya redha, mungkin itu yg terbaik untuk dia dan baby dalam perut.

Cuma yang saya perasan, sejak berhenti breastfeed, hampir tiap2 bulan dia demam. 2 minggu baru baik. Bila dia demam, saya pun jd demam sama. Ye lah, ibu mengandung, imunity lemah. Kesian. mujur dia jenis lawan. Aktif je walaupun hidung berhingus. Dan senang makan ubat.

Bila dia masuk 2 tahun, baru saya bg dia vitamin C, time tu dah kenal mealshake, jadi bolehlah cuba. Sebulan 2 bulan pertama, x beza sangat, tapi sekarang ni, alhamdulillah. kurang sangat demam. Sekarang je ada selsema sikit lepas hampir 3-4bulan x demam.

Dia pun suka sangat Mealshake tu. Dia panggil susu kuning. selalu mintak bubuh banyak2. Tapi saya bagi 1-2 teaspoon je. 1-2 kali sehari. Campur ngan susu. Tak minum susu, tak de lah minum mealshake. Alhamdulillah. Lega tengok. Kesian bila dia tak sihat. Kita pun risau jadinya. Bukanlah kata dengan MS tu x demam langsung, tp banyak lah kurangnya. 🙂

Kalau nak, bulan ni promo mealshake, harga baikk punya. Boleh order dengan saya. Nanti Adam tolong bungkuskan MS anda. Sesuai untuk kanak2 dan orang dewasa. Bagus untuk asthma, kurang selera makan dan sembelit juga.

——–
Ieja Ibrahim
016-6658245
ijask@hotmail.com

20130606-174414.jpg

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s