Posted in DIET, HEALTH INFO, Omega Guard, PRODUCTS

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK???

Haa selalu dengar cerita tentang bakar lemak untuk kurus, kan?
Kali ni saya nak cerita tentang MAKAN LEMAK UNTUK KURUS.

Lemak yang saya maksudkan adalah asid lemak perlu, Omega-3 dan Omega-6. Asid lemak perlu kerana asid lemak ni tak boleh dihasilkan oleh tubuh, tetapi kita boleh perolehi daripada makanan. Fokus saya hari ni adalah OMEGA-3. Selalu dengar, kan? Omega 3 yang banyak terkandung dalam ikan laut dalam sejuk seperti mackerel, herring, sardine, salmon dll. Atau pun ada juga dalam telur yang diperkaya dengan omega 3.

Jadi, MACAM MANA LEMAK BOLEH TOLONG KITA KURUS??

Sebenarnya omega-3 sangat penting untuk beta-oxidation atau proses membakar lemak. Menambah omega3 dalam makanan, membantu mengurangkan glyaemic index sesuatu hidangan. Rendah indeks glycaemic, maka kuranglah insulin yang terhasil (mengurangkan penghasilan insulin sehingga 50%).

Insulin merupakan sejenis hormon yang bertindak mengaktifkan enzim yang menukarkan kalori kepada lemak untuk disimpan dalam tubuh, bukannya dibakar menjadi tenaga. Ia menghalang fungsi enzime lipase yang memecahkan lemak untuk digunakan sebagai tenaga. Jadi, semakin tinggi kadar insulin, semakin banyak kalori/karbohidrat yabg ditukar kepada lemak. Lemak yang sedia ada pula tak boleh digunakan sebab tiada enzim yang nak menguraikannnya menjadi tenaga. JADI DOUBLE LEMAK!!

Di sinilah fungsi omega 3, yang mengaktifkan enzim yang boleh pecahkan lemak, bawa ia untuk digunakan sebagai tenaga. Omega 3 juga mengurangkan penghasilan insulin. Bila insulin rendah, maka makin banyaklah lemak yang boleh dipecahkann!!

Selain itu omega3 juga membantu mengurangkan radang/inflamasi pada otot disebabkan oleh aktiviti fizikal/senaman. Bila sel otot cepat pulih, cepatlah ia boleh berfungsi semula, membawa kepada PENINGKATAN KADAR METABOLISMA tubuh.

Haaaa siapa kata lemak semua jahat??
Ni ada lemak baik.

Jika anda perlukan supplemen, pastikan anda pilih omega3, bukan minyak ikan ye!

Pilihan saya?
Mestilah SHAKLEE OMEGAGUARD!
Asid lemak omega3 yang ultratulen dan bergred farmaseutikal. Melalui penyulingan 3 peringkat bagi memastikan logam2 berat seperti merkuri tersingkir sepenuhnya.

RM136 (90biji)

Ieja Ibrahim
016-6658245

20131107-140200.jpg

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s