Posted in Ayam, RECIPE

CEKODOK AYAM

20131228-132357.jpg

Lama tak share resepi, hari ni rasa nak share resepi cekodok ayam aka chicken nugget mudah dan sedap.

Bahan-bahan:

– ayam (sekeping dada tu ok dah, senang x yah buang tulang)
– bawang besar/merah 1/2 biji/3-4 ulas
– bawang putih 1 ulas
– roti 2 keping, atau bread crumbs
– telur – 1 biji
– cili merah (kalau nak pedas – 1/2biji)
– garam sket
– cheese sekeping

Cara buat;

– masukkan semua dalam blender atau food processor; blend sampai hancur – saya pakai hand blender Braun, lg best sket feel dia dr blender panasonic. hehe
– pastu buat mcm patty sukati lah nak besar ke kecik
– goreng dengan minyak/ melted butter sikit. saya goreng dalam pan leper utk kurangkan penggunaan minyak.

Siap! Boleh buat bulat-bulat untuk masuk dalam kuah spaghetti jadi spaghetti meatballs!!!

Senang je. Sekeping dada ayam tu boleh dapat dalam 20 kpg cekodok (buat saiz nugget). kalau buat saiz burger mungkin dalam 6-8 keping kot. kenyang weii..

Selamat mencuba! 🙂

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s