Posted in Nutriferon

KHASIAT LABU

Antara makanan yang disukai Rasulullah saw adalah labu.

Dari Anas bin Malik berkata, beliau pernah menghadiri jamuan makan bersama Rasulullah, dan dihidangkan sejenis makanan berkuah yang mengandungi labu dan daging. Anas berkata, maksudnya;

Aku melihat Rasulullah SAW mengutip buah-buah labu di sekeliling talam

Hadis Riwayat Muslim.

Hadis ini menunjukkan selain tamar, Rasulullah turut menggemari buah labu. Labu mengandungi banyak khasiat antaranya:

– mengatasi masalah rabun
– mengatasi ketidakseimbangan gula dalam darah
– kaya dengan vitamin A dan C, kalsium, fosforus, zat besi, beta karotene dan serat
– sumber serat yang tinggi dalam labu juga berfungsi mengawal nafsu makan
– isi labu yang direbus dikatakan baik untuk mengawal tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit kuning.
– labu yang dikukur halus boleh merawat luka kecil
– daun labu pula boleh direbus untuk merawat cirit-birit atau demam
– daun labu yang ditumbuk kasar boleh diletakkan pada otot yang sakit.
– pengambilan biji kuaci labu secara teratur dapat mencegah masalah batu karang. Kajian lanjut dari saintis Thailand mendapati hanya 5-10biji labu diperlukan sehari untuk mencegah batu karang
– biji labu juga boleh mengatasi masalah kecacingan
– isi labu boleh mengatasi masalah kurang selera makan di kalangan
kanak-kanak

20140109-130940.jpg

Waaaa.. banyak betul khasiat labu dan biji labu. Patutlah dia termasuk bahan utama dalam NUTRIFERON SHAKLEE.
Saya kata dengan kawan sekerja,
“lepas ni kita boleh suggest patient diabetes makan labu”

dia kata.. ” haaa boleh,TAPI kena tengok lah labu masak apa. Kalau MASAK LEMAK LABU, atau PENGAT LABU, susah sikitlah nak tercapai hajat mengawal diabetes dan darah tinggi tu. Sebab santan yang banyak lemak dan gula pula dalam pengat. eheheheh
Betul juga tu ;).

Kalau yang rasa-rasa nak cuba nutriferon Shaklee yang mengandungi biji labu, biji plantago, Japanese honeysuckle dan safflower oil, boleh PM saya.

20140109-131524.jpg
Yang ini, peminat tegar Nutriferon di rumah saya. heheh 🙂

Ieja Ibrahim
016-6658245

sumber: Allah Doktorku, Wahyu Ubat Penyakitku

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s