Posted in PERSONAL, SHARING

MOTIVATION: GOAL SETTING

Assalamualaikum,

Hari ni nak cerita sikit tentang GOAL-SETTING. Sebenarnya, secara jujur, saya seorang yang tidak begitu percaya pada new-year resolution. Atau azam tahun baru. The only ‘goal setting’ yang saya pernah buat adalah untuk pmr dan spm. Itu pun sebab cikgu suruh dan kawan-kawan semua buat. Buat pun sekadar : PMR 1995 8A
SPM 10 A.

Macam tu je lah. Tak tau pun macam mana nak capai. Yang saya buat, study pastu baca doa + solat hajat. Masa kat uni, lagi takde set target. Just go with the flow. Mungkin sebab saya rasa yang Allah dah tentukan semuanya. So apa yang dia nak jadi, akan jadi walaupun saya tak buat apa-apa sangat. Suka hati je kan. Alhamdulillah dapat jadi doktor! :p

Tapi, sejak berjinak-jinak dengan Shaklee, saya mula baca buku-buku motivasi, dengan dorongan dan ingatan dari nanny, ummie dan adik-beradik Shaklee yang lain, serta rasa tanggungjawab nak bawa anak-anak AdDinaTeam ke menara, baru saya sedar, betapa pentingnya kita ada goals, atau target dalam kehidupan kita. Sebab bila kita takde target, kita seolahnya tiada hala tuju.

Dan Allah pun dah kata;

Aku takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan mereka mengubahnya sendiri.

Jadi apa pentingnya target/goal?
– supaya kita jelas apa yang kita mahukan
– supaya kita boleh berusaha untuk mencapai target
– dengan menulis, melihat, membaca target kita sehari-hari akan merangsang minda separuh sedar kita dan otot tubuh kita untuk bergerak mencapai cita-cita
– lebih spesifik, lebih detail, ada time frame, akan membantu kita mencapai target dengan lebih berkesan
– ia juga membantu kita menyusun jadual harian, dan mengurangkan risiko untuk kita membazir masa tanpa hala tujuan.

20140206-091112.jpg

Namun harus di ingat, goal anda harus lah logical, manageable and doable!
Kalau terlalu besar, atau terlalu tidak specific, anda akan mudah putus asa apabila anda tidak dapat mencapainya!

20140206-091452.jpg

Jadi ayuh, kita mula melakarkan peta-peta kehidupan kita, dan berusaha mencapai impian kita.
Yang penting, dalam setiap perancangan kita, kita masih ada Allah, sebaik-baik perancang. Jika rancangan tak menjadi, ingatlah semua itu ujian nak merapatkan diri kita dengan Yang Maha Kuasa.

Nak baca lebih lanjut, boleh jenguk sini

semoga bermanfaat
Ieja Ibrahim
Sr Supp Feb 2014

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s