Posted in DIABETES, ESP, HEALTH INFO, PRODUCTS, Protein

INDEKS GLISAEMIK

Assalamualaikum wbt.

Hari ni cerita pasal GLYCAEMIC INDEX (GI) atau dalam bahasa melayunya, indeks glisaemik. Sebenarnya dulu, (tskk malu nak ngaku nih), tapi sebenarnya dulu saya tak tau pun pasal indeks glisaemik nih. Sebab bila cerita pasal diet, selalu fokus pada karbo-lemak-protein-serat dan kalori. Tak didedahkan pada indeks glisaemik ni. Bila dah kenal SHAKLEE ESP, orang dok kata, bagus ESP ni untuk pesakit diabetes, sebab indeks glisaemik dia rendah.

Hohoho, jadi terpaksa gi tanya pakcik google and wikipedia apa ke benda alah indeks glisaemik tu.

Secara mudahnya, indeks glisaemik tu adalah satu nombor untuk menandakan berapa cepat paras gula dalam darah naik selepas kita makan sesuatu makanan tu. Nombor tu dibandingkan dengan glukos yang mempunyai nilai GI 100. Ni estimation je lah. Estimate berapa banyak setiap gram karbohidrat dalam makanan dicernakan menjadi glukos dan menaikkan paras glukos atau gula dalam darah, berbanding jika kita makan ‘pure glucose’.

20140313-162157.jpg

Makanan yang cepat dicernakan mempunyai GI yang tinggi, dan makanan yang lambat dicerna mempunyai GI yang rendah.

Jadi, apa kepentingannya?

Makanan rendah GI menyebabkan paras glukos dalam darah yang lebih stabil kerana glukos dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam salur darah, seterusnya memberi kesan positif terhadap ‘post-prandial glucose level’ (paras gula 2 jam selepas makan), terutama bagi pesakit diabetes.

Makanan tinggi GI pula lebih sesuai untuk mereka yang ingin mengembalikan tenaga selepas aktiviti sukan, atau pun mereka yang mengalami ‘hypoglycaemia’.

Kajian menunjukkan pengambilan makanan tinggi GI meningkatkan risiko obesity, manakala makanan rendah GI mengurangkan risiko penyakit jantung, darah tinggi dan kencing manis.

Antara senarai makanan dan nilai GI

20140314-103032.jpg

Haaa.. sebab tu lah Shaklee ESP ni sesuai untuk pesakit diabetes, dan sesuai juga untuk mengurangkan risiko penyakit berkaitan diabetes-darah tinggi-sakit jantung. Indeks glisaemik untuk ESP cuma 39, jadi bagus untuk menstabilkan paras gula dalam darah.

PROMO ESP HINGGA 31 MAC ye, rakan-rakan.

20140314-113509.jpg

Jom borong sebelum habis.

Pm/sms/wa:
Ieja Ibrahim
016-6648245
http://www.facebook.com/AdDinaShop

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

One thought on “INDEKS GLISAEMIK

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s