Posted in Ayam, FAMILY, PRODUCTS, RECIPE

BAKED RICE ANYTHING GOES

Hari ni nak share resepi.. actually nak share some health info, but that will be later.. sebab tengah excited dengan cubaan memasak baked rice.

Hubby suruh buat a while back… err maybe since a month ago, but I don’t really know how to, and malas nak google resepi.

Hari ni terasa nak makan baked rice, walaupun takde bahan sangat pun dalam fridge tu..tapi hentam aje lah labu..

original recipe from : noobcook, but I said, I modified a little bit.

So ingredients (what I used)

1 1/2 cups of rice
1 small onion – diced
chicken breasts – potong ikut suka
1 potato – diced
1 chicken cube
water to cook rice
butter/garlic butter
1 tin mushroom soup (yg kecik -290g)
black peppers
1 chilli
5 cloves garlic
Shredded cheese. I used pizza mix punya cheddar lah kot mainly + mozarrella.

Cara-caranya:
Panaskan garlic butter/butter/ minyak pun boleh. I terus buat dalam rice cooker, senang sket. Masukkan onion, tumis sket, masukkan potato + chicken + chicken cube. Kacau-kacau bagi masak. Pastu masukkan beras yang dah dibasuh. Padam api, then masukkan air ikut beras u oll la. biasa I double the water. So beras 1.5cups, air 3cups. Masukkan garlic + crushed black pepper, masuk dalam rice cooker. Jangan lupa tekan suis dan tunggu nasi masak.

Sambil tu meh basuh peti ais :p.

Panaskan oven 180C

Lepas nasi masak, keluarkan casserol atau nama omputihnya loyang. Senduk nasi masuk dalam loyang. I letak nasi separuh, then potong cili sebatang panjang-panjang macam kalau orang masak kurma tu kan, tabur atas nasi tu, then spoon separuh tin mushroom soup.
Pastu tambah nasi lagi, letak lagi separuh tin mushroom soup tu, rata-ratakan sket, pastu taburkan cheese seenaknya.

20140609-193601.jpg

Bakar selama 20 minit. Sehingga cheese keperangan nampak lazat macam ni.

20140609-193707.jpg

Weehoo. Rasa tak tahu. Kang ku update rasanya sedap ke tak hahaha. Tapi rupa mmg menggiurkann…

Selamat mencuba!!

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s