Posted in PRODUCTS

MENGANDUNG BERPANTANG DAN MENYUSU DI BULAN RAMADHAN

Assalamualaikum

Hari ni nak share pengalaman saya dari deliver anak sulung, sampai sekarang, mengandung anak no 3.
Saja buat comparison, melalui pengalaman tanpa Shaklee dan dengan Shaklee.

Masa bersalinkan Adam, saya bersalin sebelum puasa, jadi sepanjang puasa dalam pantang. Masa tu breastfeed Adam, tapi tak puasa, jadi takde masalah sangat.

Bila bersalinkan Dina 2 bulan sebelum Ramadhan. Start ambil set pantang Shaklee: Vitalea, Vita C, B Complex, Alfalfa dan zinc Complex seawal hari 3 kelahiran.

20140716-095235.jpg

20140716-095058.jpg

Alhamdulillah, susu tak kurang walaupun puasa. Tapi saya akui, memang saya makan banyak + minum air banyak.

Makan nasi + mee + kuih waktu buka puasa.
Moreh makan lagi apa-apa yang ada
Sahur nasi + roti + kurma.
Air sentiasa ada tepi katil, minum sepanjang malam. Bangun gi toilet, minum balik. Bangun menyusu, minum lagi. Macam tu lah hari-hari.
Tapi masa tu, ada termiss puasa jugak 3 hari sebab gastrik.

Alhamdulillah, susu takde masalah. Cumanya, bila masuk asar dan bila bagi Dina feed after asar tu, memang terasa letih longlai sangat sangat. Mujur tinggal dengan mak, jadi saya tak perlu masak untuk berbuka. Memang sementara waktu berbuka tu terasa lah keletihannya.

Puasa seterusnya, Dina setahun. Masa ni, saya beranikan hati, cuba ambil TRIPLE GEM SET. Kenapa saya kena beranikan hati? Sebab saya TAK MINUM SUSU LANGSUNG!!! Saya cuma minum susu dutch lady perasa coklat. Kalau fresh milk tu, bila campur dengan cereal, atau buat masak tu, bolehlah nak makan. heheheh

20140716-095342.jpg

Tu yang fikir BANYAKKK kali sebelum ambil 3 Gem. Sebab takut tak boleh minum, membazir nanti. heheh. Alhamdulillah, puasa tahun tu memang terasa berbeza. Saya minum waktu sahur. Tak lah lembik sangat lepas asar tu. Kira mampu bertahan sampai buka puasa. Dapatlah puasa penuh. Syukur alhamdulillah.

Tahun ni.. pengalaman pertama mengandung, menyusukan dan berpuasa. Saya agak risau sebenarnya, sebab saya ni kalau mengandung, nafsu makan memang 2-3 kali ganda dari biasa. Bukan sebab saya kuat makan, tapi saya senang sangat dapat hypoglycaemic attack – tak cukup gula. Bila lapar je, start pening, berpeluh, nak muntah, nak pitam. Dan biasanya, bila saya sarapan pukul 8pagi, pukul 10-11 pagi dah kebulur dah.

Beberapa hari pertama puasa, saya bersahur dengan 3 Gem. Alhamdulillah, puasa yang dipermudahkan Allah. Walaupun Dina masih menyusu (tapi dah tak kerap sangat), dan dengan bayi yang makin aktif, berjaya berpuasa dengan jayanya.

TAPI selepas tu, saya dah tak boleh terima lagi 3 Gem. Jadi sekarang ni, memang saya lebih minum Performance Drink sahaja. Tak lah tiap-tiap hari, ada juga hari yang tak minum. Cuma saya pastikan supplement harian saya yang lain diambil dengan konsisten.

Sahur, saya ambil Vitalea + peppermint ginger + kadang-kadang tambah Vitamin C.

Sebelum tidur, Ostematrix, B Complex dan Vitamin C. Kadang-kadang ambil Omegaguard sekali.

Performance Drink selepas buka/balik terawih/ sahur atau bila terasa nak minum. Kadang-kadang bancuh siap-siap letak dalam peti, kadang-kadang tak..

Hari ke-17 Ramadhan, dan setakat ni, tiada masalah, Alhamdulillah. Cuma kalau weekend kemas rumah terlebih, lapar + penat lebih lah.. tapi bila macam tu, saya rehatkan diri. Tak paksa diri mengemas sangat. Buat ikut kemampuan. Prioritise dan bahagi tugas dengan suami.

Semoga Ramadhan semua mendapat keberkatan. Buat ibu-ibu yang ada masalah keletihan, tak larat nak puasa, mungkin boleh cuba supplement untuk bantu kesihatan anda. Supaya kita dapat beribadat dan menjalankan tugas harian dengan lebih baik lagi, in sha Allah.

Ieja Ibrahim
016-6658245
ijask@hotmail.com
Fb page: Ad-Dina Shop

Ieja Ibrahim
Shaklee ID: 887121
http://www.thehealthinspector.wordpress.com

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s