Posted in DIET, Eat Clean, RECIPE

Summer Porridge.

Assalamualaikum..

Berjalan-jalan melompat blog semalam, dan terjumpa blog The Yummy Life bercerita tentang Summer Porridge yang nampak menggiurkan. Tunjukkan kat En Hubby yang dah start balik regime makanan sihat. Dan dia pun kata nak cuba. 

image

Nampak enak, kan? Pic: google images

So, malam tadi pergi lah beli barang-barang keperluan.
Antaranya:

Rolled oats
Susu
Yogurt (plain or berperisa boleh)
Buah – strawberry, blueberry, apa-apa yang berkenan dihati.
Madu – ni pakai madu tualang beli kat kampung

Plus applesauce yang budak berdua ni sibuk suruh buat tapi tak makan pun. Memang ibu dah agak, sebab lidah diorang lidah melayu, takde lah nak makan sangat menu-menu orang putih. Terutama kalau yang manis-manis. Memang diorang tak gemar.

Oh well, kita buat untuk kegunaan lain. Hehehhe…

So inilah hasilnya….

image

Diorang buat dalam mason jar, tapi manalah I nak cari mason jar. Kita guna tupperware je lah. Full cara buat dia boleh refer link kat atas.

Saya  buat kombinasi:

Applesauce + honey
Applessauce + strawberry
Blueberry + kismis
Strawberry + kurma
Actually semua pun saya add honey sbb rasa masam pulak bila tak letak honey. So adjust lah ikut suka rasa dan perisa.
Plus, boleh tambah sekali Cinch shake/ ESP atau Mealshake untuk lebih mengenyangkan.

Untuk En Hubby saya tak letak sebab dia ada gout, dan sangat sensitif dengan kacang/minyak kacang, sampaikan lecithin pun dia tak bleh ambil sebab based daripada soya.

Dapat 7 bekas, cukup untuk next week. Dia kata boleh tahan sebulan dalam freezer, so saya freeze je semua. Nanti malam sebelum tu keluarkan, letak kat fridge, esoknya boleh makan.

Hidangan sihat ni, sangat sesuai untuk mereka yang nak kekal sihat, cergas dan KURUS!

Selamat mencuba!

Ieja Ibrahim
016-6658245

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s