TIPS ATASI KAKI KEJANG

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum wbt.

Kaki kejang. Ramai yang dah rasa, kan? Terutama ibu mengandung. Paling tak best, bila terbangun tengah-tengah malam sebab cramp. Allahuakbar. Boleh terjerit dibuatnya. Sampai cik abang kat sebelah kelam kabut cari minyak nak tolong urut. Hahahha. Sampai salah kaki!!

Jadi di sini saya nak kongsikan sedikit tips bagi mengatasi kejang kaki.

(Sumber: Majalah Pa&Ma)

1. Melakukan senaman seperti berjalan kaki untuk mengaktifkan pengaliran darah dari kaki ke jantung. (Jalan je tau! Bukan joging/ lari atau marathon! Lagi cramp nanti!)

2. Meletakkan kaki di atas kerusi ketika berehat.

3. Memakai stoking khas – pressure graded stocking – ni boleh cari kat farmasi

4. Urutan kaki untuk melancarkan perjalanan darah. (Ni saya memang mintak cik abang buat tiap-tiap malam. Jgn terkejut pulak saya menjerit tgh malam kalau tak urut… hihihi jadi dia pun urut jugaklah walaupun mata pejam :p)

5. Rendam kaki dalam air suam, atau tuam kaki dengan tuala suam bagi melancarkan peredaran darah.

Semoga manfaat!

Dr Ieja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s