Posted in DIABETES, PREGNANCY

MINUM AIR GULA

Bismillahirrahmanirrahim..

Minum air gula. Antara perkara yang paling, paling cuba dielakkan oleh ibu hamil. (Yang tak hamil pun sepatutnya, tapi ye lah ibu hamil yang kerap datang klinik) hehehe..
Kalau dengar je kata kena buat ujian minum air gula.. haish mestilah ramai ibu-ibu yang dup dap dup dap. Ye lah. Bukan sedap pun air gula tu.. Lainlah kakau diorang bagi minum coke atau coconut shake, betul tak?

image

Haa apa bendanya ujian air gula tu?

Modified oral glucose tolerance test (MGTT) nama orang putihnya.
Prosedurnya agak mudah:

1. Ibu perlu berpuasa dari jam 12malam sebelumnya.
2. Ujian darah pertama akan diambil seawal jam 8pagi
3. Ibu perlu minum air glukos (campuran 75g glukos dalam 200ml air)
4. Ujian darah dilakukan sekali lagi 2 jam selepas minum air gula tersebut. (Dalam tempoh ini, anda tidak boleh makan atau minum).

Senang je kan..

Bacaan dari ujian ini akan menentukan anda menghidap diabetes atau tidak.

Bacaan normal MGTT :
Puasa:
< 5.6 mmol/L
2 jam selepas:
30kg)
– sejarah kelahiran anak lebih 4kg
– wanita yang pernah menghidap GDM pada kandungan terdahulu
– wanita mengandung pada usia 35tahun ke atas (advanced maternal age)
– ahli keluarga penghidap diabetes
– kenaikan berat badan yang berlebihan sewaktu mengandung (lebih 3kg setiap bulan)

Haa.. diorang tu je.

Kalau anda bukan dari golongan tu, tak payah lah risau.

Kalau anda tergolong dalam golongan tu…

image

Telan je air gula tu ye!

Semoga kandungan anda sihat-sihat aja, in sha Allah 🙂

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s