Posted in Parenting, PERSONAL, SHARING

BREASTFEEDING, GEMUK DAN KURUS.

Bismillahirrahmanirrahim..

Melayan Facebook dan ternampak satu pos di salah satu group ibu menyusu. Katanya –> rasa tak best nak menyusu sebab orang asyik komen kata kurus sangat. Kurus macam zaman anak dara.

Terasa nak mengulas di sini.

Manusia itu TAKKAN PERNAH PUAS.
Yang gemuk nak kurus, yang kurus nak gemuk
Yang putih nak kulit tanned, yang gelap nak putih melepak

Sampai kadang-kadang kita lupa, SIHAT ITU LEBIH PENTING. Dan manusia memang Allah datangkan pelbagai bentuk supaya kita bersyukur.
Bersyukur ada kaki dan tangan
Bersyukur ada mata dan hidung
Bersyukur ada rambut dan telinga.

Cara bersyukur?
Jaga kesihatan
Jaga pemakanan

Kita tahu apa yang kita makan. Agak-agak banyak makan makanan rapu, kurangkan
Agak-agak merokok, hentikan
Agak-agak tak cukup zat, tambahkan

Kecantikan paras rupa is SKIN DEEP.
Cantik, tapi mulut macam longkang
Cantik, tapi hati tak pernah tengok orang senang
Cantik, tapi tapi tapi…

Jaga hati, cantiklah kita.

Sebagai seorang yang kurus dan kecik dari anak dara sampai anak tiga, saya faham perasaannya. Bila orang tegur-tegur kenapa kurus sangat?
Tak makan ke?
Ada cacing ke?

It hurts! As much as you saying ‘kau gemuk’ to your nextdoor neighbour straight to her face. (Tapi orang jarang tegur depan2 bila orang gemuk, takut org terasa). Somehow the rules doesn’t apply to thin people. Hehh.

Bagi saya personally,
I started taking it as a compliment.
Alhamdulillah, and it changed a lot on how people see you.
Kalau kita positif dan konfiden dengan diri kita, orang pun tengok kita konfiden je lah.

Kalau kita malu dengan diri kita, macam mana orang nak hormat kita?

To all my fellow moms, breastfeed or not, working or not. Love yourself, love your family. Be positive. Keep healthy (but of course keeping healthy means you need to keep your weight within range).

Do what’s best for your family.

Abaikan apa orang kata.

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s