Posted in Adam Iskandar, Iklil Irdina, KIDS ACTIVITY

Playdough lagi

Assalamualaikum..

Hari ni nak share resepi playdough yang saya rasa wajar disimpan and diguna selalu.

Kenapa?
Sebab saya dah cuba beberapa resepi, dan ia tak bertahan lama.. maksudnya main sehari je, next day dah rapuh berderai walaupun simpan di tempat yang sepatutnya. Tapi yang ni, dah masuk hari keempat masih lembut lagi nak uli. Resepi kata boleh tahan 6 bulan.. but we’ll see if the dough can last that long. Almaklum, tiap2 kali main, 10% jadi sampah! Hehehe.

So..here goes;

2 cawan tepung
1/2 cawan garam
2 sudu besar cream of tartar
Gaul rata.

Tambah
2 sudu besar minyak
1 – 1.5 cawan air panas (boiling)
Kacau rata – ni pakai senduk ke apa2 lah. Melecur kang kalu pakai tangan.

Dah rata, boleh tambah colouring. Uli lagi. By this time dah sejuk sikit boleh uli pakai tangan..

Tadaaaa!!

Dah siap.
10 minit je buat.
Waktu bermain?
Unlimited!

Dina hari2 mintak nak main. Buat 2 warna biru-merah dan jadi kaler purple dah.

Oh well. Asalkan bahagia anak!

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s