Posted in CLOTH DIAPER

LAMPIN KAIN – CLOTH DIAPER

Assalamualaikum

Bismillahirrahmanirrahim..

Terr..tengok berita hari ni, ada berita tentang stok lampin pakai buang yang kehabisan di Venezuela. Ibu bapa beratur panjang untuk membeli lampin, dan ada kedai yang meminta ID kanak-kanak sebelum membenarkan ibu bapa membuat belian. Terus teringat my stash of cute prints cloth diapers at home. Ada 3 set lagi baru beli belum sempat di prewash dan guna. Tunggu Noah keluar hospital boleh guna nanti. Heheh.

Anywayss..
I am NOT really new to CDs. Saya pernah mencuba untuk menggunakan CD pada Adam, tapi dengan tuntutan oncall pada waktu itu, membuatkan saya bertukar pada diapers biasa. Dengan Dina, saya cuma gunakan CD sesekali (boleh kira dengan jari) bila terlupa beli diapers.

Tapi, dengan Noah, saya mula berCD semula. Dengan GST (pada waktu mula ber-CD), saya ingin menjimatkan wang untuk perkara lain yang lebih bermanfaat daripada lampin pakai buang.

Saya tak menggunakannya sepenuh masa, contohnya waktu travel saya tak menggunakan CD (tak cukup stash + tak mampu nak bawak CD banyak-banyak campur baju sendiri, suami dan anak-anak.

Untuk memulakan cloth diaper journey memang agak ‘daunting’ dan ‘overwhelming’, tapi lama-lama jadi biasa. Lagipun bukan banyak sangat nak basuh. Cuma 1 atau 2 extra load seminggu. Cuma tang lipat tu je lah malasssss sikit. Tambah-tambah bila ada monster suka kirai baju yang mama baru lipat. Hahahha.

Oh well, saya jumpa ni dari buzzfeed newsletter. Untuk para ibu yang baru nak berjinak dengan cloth diaper, diagram ini boleh membantu anda untuk memilih jenis cloth diaper yang sesuai dengan anda.

image

Untuk saya sendiri, saya menggunakan pocket diaper, AIO (all in one) dan AI2 (all in 2). Brand yang saya gunakan pelbagai.
Paling murah adalah dari brand QQ baby sekitar rm16-18 untuk satu set.
Diapers yang mahal sedikit adalah Mommylovesyou, Bamboolite, mango tree, simplex dan Glowbug.

Perlu diingat untuk cloth diaper, mahal tak semestinya lebih baik. QQ baby menyerap sama baik dengan Bamboolite, if not better. Namun, jika anda ada bajet lebih, dan ingin mencuba, tak ada salahnya. Cuma tak fit pulak purpose anda berCD –> untuk berjimat kann. Heheheh.

Nanti saya kongsikan tips mengumpul CD dan berapa banyak CD yang anda perlukan untuk memulakan perjalanan Cloth Diaper anda.

——————
Ingin tahu pencuci yang saya guna untuk CD saya?
WA 016-6658245 (Ieja)
——————

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s