Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

NURSING IN PUBLIC

Assalamualaikum..

Menyusu di tempat awam. Ini antara perkara yang sering merisaukan ibu menyusukan. Tak kira di mana, US, UK, Malaysia, Australia, mana-manalah, sentiasa ada isu tentang ‘Nursing In Public’ (NIP) ini.

Kebanyakan ibu terutama ibu-ibu baru merasa segan untuk menyusukan anak di tempat awam, takut-takut terselak dan ternampak perkara-perkara yang tak sepatutnya.

Kebanyakan orang juga, merasa tidak senang melihat ibu lain menyusukan bayi di tempat awam, kerana ternampak/ takut ternampak perkara-perkara yang tak sepatutnya. Dan kebanyakan orang ini bukan hanya terdiri dari kaum lelaki, kadang-kadang ibu lain pun pandang serong pada ibu-ibu yang menyusukan anak di tempat awam.

Padahal, proses penyusuan itu hanyalah satu proses memberikan makan kepada bayi. Pendapat saya, mungkin inilah juga antara hikmah aurat wanita sesama wanita dari pusat ke lutut. Tak termasuk payudara. Kalau tak, kan susah kita nak menyusukan anak walaupun berada di kalangan wanita. Dan saya yakin, ramai bayi, yang sebenarnya tidak suka menyusu di lindungi ‘nursing cover’.

Jadi hari ni, mari kita kongsi tips supaya dapat mengurangkan rasa tidak senang kita terhadap ibu yang NIP, dan memudahkan ibu untuk NIP.

PERSEDIAAN IBU MENYUSU.

– Nursing cover. Anda boleh menggunakan nursing cover sewaktu menyusu. Dan bagi membiasakan bayi anda, anda boleh menggunakannya di rumah dahulu, sebelum menggunakannya di luar.

image

– Nursing blouse/dress. Terdapat banyak pilihan yang berpatutan. Jika tidak pun, anda boleh kenakan tube tank di dalam. Dan pakaian biasa di luar. Ada banyak tutorial untuk menukar pakaian biasa anda kepada nursing wear bagi anda yang pandai menjahit.
Contoh tutorial di sini.

– Nursing in carrier. Trend yang sesuai untuk anda yang suka berjalan-jalan. Meal-on-the-go katanya. Sambil mak shopping, anak menyusu. Tak perasan pun. Hehe. Cuma hati-hati ada orang yang suka jenguk anak dalam carrier bila nampak kita bawak baby. So kena warning awal sikit kat situ.

image

– Gunakan pakaian longgar. Bagi yang pakai tudung, guna tudung yang besar dan labuhkan lepas paras dada. (Ni yang saya biasa buatlah). Bila baju besar, tudung labuh, tak perlu risau pun orang nampak. Sebab biasanya memang tertutup. Cuma kalau anak anda jenis suka selak-selak tu, kena lah berhati-hati sikit.. hehehehe

BAGI MEREKA YANG MEMANDANG.

– Cuci minda. Budak tu menyusu je pun. Bukannya buat apa. Kalau orang pandang-pandang kau tengah makan, apa kau rasa? Tengok iklan bra, lingerie, kalendar flashing sana sini kau tak kisah, tengok orang menyusu kau nak bising?

– andaikata anda terrpandang benda yang tak sepatutnya (come on, budak kecik tengah merajuk melalak bukan senang nak handle), pandang lah tempat lain, ataupun, jika anda perempuan, tolong tegur or coverkan. Mungkin mak tu tak perasan. Sebab as I said, as much as we want to be discreet, the baby might be fussy so, kadang-kadang mak tu tak sempat nak fikir sebab sibuk tenangkan baby yang menangis.
(Kang baby melaung kuat sangat pun korang pandang/ stare jugak kann??)

– Atau kalau anda tuan punya tempat/rumah/kedai, mungkin boleh offer ibu tu tempat yang lebih selesa untuk menyusu. Sebab ye lah, kalau kat shopping complex tu, kadang tempat menyusu jauh, or ada sebab-sebab lain yang buatkan ibu tu tak sempat nak cari tempat menyusu, kan.  So tolonglah. But please.. jangan lah suruh pergi menyusu kat tandas! Kalau aku suruh kau makan dalam toilet, apa kau rasa???

Ok sekian. Entry sedikit emosi di pagi Ahad.

Bertabahlah ibu menyusu sekalian!

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

One thought on “NURSING IN PUBLIC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s