Posted in Pasta

Creamy Chicken Mushroom Fettucini.

Assalamualaikum..

Bila ilham dan mood nak update blog sampai.
Terimalah entry kedua hari ni.

Resepi cincai.

Kisahnya, pagi ni bawak Adam gi Japerun untuk Hari Sukan Negara. Melayan aktiviti mewarna dengan Sukaneka, sampai cecah kol 1230pm. Balik rumah, masak nasi, ingat dia nak makan nasi. Sekali dia kata: ‘kita nak mee spagetti macam yang kita makan kat pizza hut hari   tu…’

Hadoii.. mana nak cekau cream nak buat creamy fettucini tu. Pujuk-pujuk, dia nak tu jugak. Tak sampai hati lah pulak. Teringat ada cream of mushroom aka mushroom soup. Halal je lah. Lebih kurang je kot rasanya. Hahahaha.. so jadilah resepi cincai ni:

image

Terkering plak sauce nya. Nasiblah labu.. yang penting budak-budak dengan bapak budak laaaju je telan. Hehehe..

Bahan-bahan:
I tin kecil cream of mushroom
Ayam cincang
Bawang besar – cincang
Bawang putih – cincang
Lada hitam
Oregano
Cheese – preferably parmesan, saya bubuh cheddar je.
Kiub ayam – optional
Fettucini – separuh peket (250g) – masak ikut arahan kat peket.

Caranya:

Tumis bawang dan ayam dengan butter sampai wangi. Kalah nak masukkan kiub ayam, boleh masukkan sekarang (saya bubuh 1/4 kiub je)Masukkan mushroom soup. Kalau nak bubuh mushroom cincang pun boleh gak tambah. Bubuh air (agak-agak lah kuah dia). Bubuh cheese. Masukkan fettucini. Tambah black pepper dgn oregano/mixed herbs. Kalau nak pedas tambah chilli flakes.

Dap-dap boleh melantak beramai-ramai. 

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s