Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

Stok EBM – perlukah?

Assalamualaikum..

Dah lama tak bersiaran..
Tergerak nak bercerita tentang stok susu atau Frozen EBM. Perlu ke nak simpan stok susu banyak-banyak?

Awatlah mak mak yang menyusu ni sibuk sangat nak simpan stok EBM, nak tayang-tayang stok EBM. Post gambar sana-sini tunjuk stok banyak-banyak.

Perlu ke tak perlu?

Sebenarnya, bagi saya, asalkan pengeluaran susu tu sama banyak dengan keperluan anak setiap hari, takde stok frozen pun TAK APA sebenarnya.

TAPI, bila perlunya frozen EBM yang anda dah simpan banyak-banyak tu?

image

1. Peringkat awal bekerja.
Pada peringkat awal bekerja, kita baru menyesuaikan diri dengan persekitaran baru, jadi kadangkala jadual mengepam lari, stress kerja, jadi pengeluaran susu kadang kala akan drop sedikit. Jadi, jika anda ada frozen EBM, jadi kuranglah sikit tekanan perasaan kalau production anda menurun sewaktu mula-mula masuk bekerja.

2. Waktu sakit.
Sewaktu kita sakit, badan berada dalam keadaan stress kerana sedang berusaha untuk melawan dan memulihkan penyakit. Jadi secara natural, penghasilan susu juga mungkin akan terjejas sedikit sebanyak. Di sini stok frozen amat membantu. Apatah lagi jika anda terkena penyakit sepert nipple crack atau mastitis yang pastinya menjejaskan lagi produksi susu.

3. Sekiranya perlu berkursus ke mana-mana
Jika anda perlu menjalani latihan luar di mana-mana, stok susu amat penting bagi memenuhi keperluan anak sewaktu anda tiada.

4. Sewaktu kedatangan haid
Perubahan hormon sewaktu haid kadang-kadang menyebabkan penghasilan susu berkurangan, ditambah dengan period pain dan sebagainya sedikit sebanyak akan mengganggu emosi ibu. Waktu ini, boleh suami mengambil alih tugas dengan memberikan EBM kepada bayi. Secara tak langsung bonding antara bapa dan anak akan lebih erat lagi. Bolehlah ibu berehat seketika! =)

SAYA SURI RUMAH, ADAKAH SAYA MASIH PERLU MENYIMPAN STOK SUSU?

Pendapat saya, tak salah jika anda ingin menyimpan frozen EBM untuk waktu kecemasan. Namun, anda perlu melatih bayi anda untuk minum EBM menggunakan botol atau cawan. Jika tidak, EBM yang ada mungkin terbazir begitu sahaja.

Tak salah juga jika anda tidak menyimpan EBM, asalkan anda kerap menyusukan bayi setiap 2-3 jam. Pastinya selagi ada demand dari bayi anda, produksi susu tetap ada.

Sebenarnya tiada cara yang betul atau salah tentang pengurusan EBM dan stok frozen EBM. Yang penting kesihatan anda dan bayi. Jika anda tertekan kerana tiada stok susu atau penat kerana bangun setiap malam untuk menyimpan frozen EBM tetapi tidak digunakan pun, tiada gunanya. Penat dan stress cuma akan menganggu hormon dan menjejaskan pwngeluaran susu secara keseluruhan.

Feed your baby, but don’t forget to take care of yourselves! That’s more important.

Semoga sukses!!

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s