MASA ITU EMAS

Sedikit perkongsian dari  Master Lyna Noh tentang masa di group FAC Shaklee.

Kalau nak ikutkan, memang macam tak cukup je 24 jam tu. Mana nak kerja, urus anak, urus rumah, urus bisnes. Memang kelam kalibut dibuatnya. Tapi kena usaha lah. Berusaha buat semampunya. Mujur ada suami yang memahami, ada mak dan adik-beradik Shaklee yang sering mengingatkan.

Semoga kita tak terleka dengan dunia, asyik mengeluh tak cukup masa padahal, masa yang ada disia-siakan. Perkongsian yang bukan hanya untuk SID Shaklee macam saya, tapi boleh diaplikasikan kepada semua juga 🙂

image

“Bila sebut soal masa, ramai yg mengadu “TAK CUKUP MASA”. Tahu tak makin banyak kita merungut “tak cukup masa”, makin masa kita tak cukup2.

1. Selalu cakap & anggap “Aku ada masa”

Masa adalah sesuatu yg fleksibel. Kita nampak masa tu macam tetap je, tp sbrnnya ia sgt2 fleksibel, bergantung sejauh mana kita handle masa tu.

2. Jangan menghina masa

Jgn sesekali cakap “Harini kureng lah” “Monday blues lah” etc. Masa adalah satu anugerah yg sgt2 berharga.

3. Minta masa dgn Allah

Doa spesifik dgn Allah agar dikurniakan masa. “Ya Allah berikanlah aku masa di tengah2 kesibukan aku ni utk study/share/service/sponsor Shaklee”

4. Beli masa dgn mengaji Quran & solat awal waktu.

Jgn sesekali rasa “kalo aku ngaji nanti tinggal sikit jela masa aku” ruginyaaaaaa! Bila kita ngaji & solat awal, masa kita akan rasa bertambah lama + produktif.

Sama-sama kita dapatkan masa yg berkat.”

Semoga Manfaat!!

Ieja Ibrahim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s