Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

TIPS MENGEPAM DI PEJABAT

Assalamualaikum wbt

Bismillahirrahmanirrahim..

Ujian hari ni. Mula-mula post 2 entry yang sama. Bila nak delete satu, pergi delete dua-dua. Hehehhe. Takpe, sebab memang saya niat nak kongsikan, maka saya taip lagi sekali 😉

Masalah utama  ni kan. TAK SEMPAT LAH nak pam kat opis. Kerja saya sibuk. Bila fikir-fikir balik, betul ke sibuk?

Di sini saya kongsikan sedikit tips, mana tau boleh memberikan anda lebih semangat dan masa untuk mengepam.

image

1. Doa

Bangun pagi, doa minta Allah mudahkan urusan kita. Doa supaya kita sempat nak pam 3 jam sekali. Doa supaya kita boleh siapkan kerja. Doa.

2. Beli double pump

Double pump menjimatkan masa dan memberikan lebih banyak hasil. Kalau satu sesi anda 30minit, anda cuma perlu 10-15 minit dengan double pump.

3. Set masa

Tetapkan masa bila anda nak mengepam.
Ikut kesesuaian waktu kerja anda. Kadang-kadang kena 4 jam baru free. Tak kisah, tapi sesi tu kalau satu hari 3 sesi, setiap hari kena 3 sesi walaupun dah terlambat.

4. Bersedia

Pasang siap-siap pump parts tu. Jadi bila nak guna cuma connect dengan machine dan botol je. Dah sudah guna, terus simpan dalam cooler bag atau peti ais. Yang penting parts tu sejuk. Sebab kita dah guna kan. Basuh sekali je waktu malam. Tak payah buang masa basuh tiap2 kali guna.

5. Set priority

Nak makan ke nak pam? Kalau kerja gomen tu biasa memang akan keluar makan pukul 10pg kan. Kita tak yah lah keluar. Kita guna masa tu untuk pam. Pesan je kat member tapaukan makanan atau bawak bekal. Dapat jugak berjimat cermat. Waktu lunch pun sama. Guna masa untuk solat, makan dan mengepam. Kita adjust lah bagi sempat, kan.

6. Deliver

Pastikan kerja kita siap. Kalau kita ambil masa pam, tapi kerja siap, tak de siapa nak marah. Kalau kerja tak siap, memanglah semua orang akan bengang dengan kita kan? Tak pasal-pasal mak lain yang rajin dan cekap, dapat tempias sekali.

7. Jadi katak pekak

Memang akan ada orang yang suka, dan ramai yang tak suka. Ambil positif, abaikan yang negatif. Anak kita, kita yang tau keperluan dia. Kalau yang tak faham tu, kita maafkan dan doakan dia. Mudah-mudahan nanti dia takde nak kutuk-kutuk ibu menyusu lagi.

8. Doa

Dah doa tadi, kan? Doa lagi. Dan lagi dan lagi.
Sebab rezeki kita dan anak kita semua pada Dia. In sha Allah, kalau niat kita ikhlas, pastinya Dia akan mudahkan, dan kita jumpa orang baik-baik yang menyokong penyusuan susu ibu 🙂

Hmm.. itu je kot. Kalau ada nak tambah, atau rasa tak setuju, jemput komen. Komen cara berhemah ye.

Semoga mendapat manfaat dari perkongsian ini.

Dr Ieja.

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s