Posted in Basic H, BREASTFEEDING, Tips

5 TIPS JIMAT MASA MENGEPAM

image

Bismillahirrahmanirrahim.

Sihat mak-mak semua?

Hari ni saya nak kongsikan tips-tips jimat masa mengepam susu. Tak kisah lah di rumah atau pun di pejabat. Yang pentingnya jimat masa dan tenaga untuk buat perkara lain. Almaklum, masa itu emas. Kalau ambil masa nak mengepam, takkan nak ambil masa lama2 sangat kan? Pastinya tidak adil pada syarikat dan rakan sekerja anda.

1. BASUH BOTOL DAN PAM DI SEBELAH MALAM

Cuba untuk basuh dan sterilise semua bahagian pam dan botol susu di sebelah malam. Kalau boleh susun siap-siap dalam beg pam tu lagi bagus. Pagi-pagi tambah Ice pack je.

2. PASANG BAHAGIAN PAM

Pasang siap-siap semua bahagian pam yang ingin anda gunakan. Jadi bila nak guna, anda tak perlu terkial-kial nak pasang parts tu.

3. TAK PERLU CUCI ‘PARTS’

Ini dulu memang saya buat. Basuh ‘parts’ setiap kali lepas guna. Basuh je dah ambil masa 2-3 minit. Nanti nak guna kena lap sebelum pasang,(kalau tak lap, biasanya akan ada masalah bila guna), habis lagi 3-4 minit.

TAK PAYAH!

Lepas guna, masukkan je parts tu dalam fridge, atau jika cooler bag anda cukup besar, masuk sekali dalam cooler bag. Yang penting dalam suhu sejuk untuk elak pertumbuhan bakteria. Sesi seterusnya, ambil, connect dengan botol, boleh terus guna. Biasa saya basuh malam je. Sekali sehari.

4. INVEST PADA DOUBLE PUMP

Invest pada double pump. Ia memang sangat menjimatkan masa. Sekarang ada banyak pilihan pam yang baik dengan harga yang berpatutan. Jika dengan single pump, anda mungkin mengepam 15minit sebelah kiri, 15 minit sebelah kanan, dengan double pump, anda cuma perlukan 15 minit untuk kedua-dua belah payudara.

5. GUNAKAN PENCUCI BOTOL YANG SESUAI

Seperti yang kita tahu, susu ibu agak berminyak kerana ia mengandungi kuantiti lemak yang tinggi. Jadi, kadang kala kita memerlukan lebih masa untuk mencuci untuk memastikan minyak-minyak tersebut hilang. Jadi, pastikan anda pilih pencuci yang sesuai.

Saya memilih SHAKLEE BASIC H untuk mencuci botol dan bahagian-bahagian pam. Biasanya saya cuma meletakkan 1-2 titik Basic H dalam mangkuk berisi air, pam dan botol-botol. Rendam seketika 5-10 minit, kemudian cuci botol seperti biasa. Memang lebih mudah dan bersih tanpa minyak. Botol, pam dan puting susu pun tahan lebih lama sebab ia membantu membuang kerak-kerak pada puting dan botol susu.

image

       SHAKLEE BASIC H : RP : RM 46*

Kadangkala saya menggunakan SHAKLEE DISHWASHING LIQUID untuk tujuan sama. Pun boleh juga :):):).

image

       SHAKLEE HAND DISH WASH LIQUID CONCENTRATE : RP : RM 28*

Sekian perkongsian hari ni. Harap manfaat!

Dr Ieja
Pengedar Shaklee Melaka

Ieja Ibrahim

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s