Posted in FAMILY, PERSONAL, RANDOM, TRAVELLING

CERITA BUAT PASSPORT

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Saja nak share pengalaman buat passport anak-anak and renew passport sendiri hari ni. Sebab last buat passport adalah pada tahun 2002, sebelum fly pergi UK. Tu pun buat dengan ayah, tak ingat dah macam mana.  

Simple as it may sound,  I myself pergi google dan tanya jugak kat WA group stf959, my favourite people and favourite place to ask many questions,  because they’re just so resourceful. Anything dari latest trend, cerita anak, aidijuma,  hijabista,  places to eat,  grammar,  eh semua lah boleh tanya. And because we’re practically sisters, jadi takde lah segan tanya soalan bodoh pun. I mean, dah mengharungi zaman busuk sebagai teenagers bersama, so tak kisah dah. Hehe ok terpromote pulak kat sini. 

Anyways, we did our passport at UTC.  Nak pergi pagi,  tapi sebab tak jumpa surat beranak Noah,  and takde orang nak teman,  maka tunggu lah adinda tercinta balik kerja,  ajak dia, pergi teman. 

Sampai sana lebih kurang pukul 6pm. Alhamdulillah,  clear saujana mata memandang. Tak sempat duduk, nombor dah kena panggil.  

So, apa nak bawa? 

Untuk renew : 

– passport lama

– IC

Untuk anak-anak :

– surat beranak

– IC mak/ayah (siapa yang bawa tu lah)

– duit cash

Passport sekarang semua 5 tahun,  caj baru macam gambar kat bawah ni.  

So,  siap sedia lah awal-awal. 

Sebab datang tak bawa husband,  semua pun tanya mana ayah dia. Hehe. Iolls siap bawak sijil nikah. Just in case. Hahaha. Sebenarnya tak perlu pun. 

Oh, lagi satu yang best nya,  TAK PERLU ISI BORANG!! Bagi dokumen kat kaunter depan tu,  dia issue nombor.  Tunggu giliran. Ambil gambar,  cop jari,  bayar. Tunggu sejam. Datang balik bawa resit,  cop jari kat passport (ni jangan lupa bawak anak,  tadi siap terfikir nak ambil passport je, tak yah bawak anak pun tak pe.. Haha nasib baik tak buat. Anak kena cop jari kat passport tu. Hehehe). Memang mudah sangat. 

Ni masa turn Adam ambil gambar. Oh,  budak bawah 4 tahun,  nak bawa gambar passport (white background)  dari rumah pun boleh. Takut kalau tunggu lama anak tak cooperate kan.  

Tips lain, 

1: pakai tudung gelap plain.  I made a mistake,  pakai tudung corak, so kena tukar tudung. Nasib tudung dia awning cantik. Haha. Kalau tak,  buruk gambar.  

2. Anak-anak pakai baju gelap. T shirt pun takpe. Ni pun elak yang corak banyak kat leher/bahu/dada. Baju dina tu sebab ada corak, kena lah pakai jaket kat situ. Adam dengan Noah takde masalah. Alhamdulillah.  

Pukul 7-8, pej imigresen tu tutup,  jadi lepas dinner and solat,  dekat pukul 830mlm la juga,  baru pergi pick up passport. Nasib baik awal tau! Datang nak ambil passport,  penuh jabatan imigresen tu! Berjanggut la nak tunggu dengan kanak-kanak riang. 930mlm da sampai rumah. Hehehe. Syukur urusan dimudahkan. 

“Yea yea! Dah boleh jumpa papa” kata Noah. Hihihi doa lah ye anak-anak. Mudah-mudahan ada rezeki kita beralih angin menambah ilmu dan pengalaman. In sha Allah.  

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s