Posted in #konmari, TIPS RUMAHTANGGA

MARI MENGEMAS : KAEDAH KONMARI. 

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Misi mengemas baru bermula. Tak tau lah bila nak sambung tapinya. Hahhaha. Takpe, kita buat step by step,  day by day.  Mudah-mudahan siap le. Hihihi. So hari ni,  hari pertama. 

Day 1 : Books

We do have lots of (unread) books. Now sorted into 3 different places: our room, toys room (which needed sorting badly),  and near the kitchen/workstation where I put my cooking books and shaklee books/references.  

See the bottom right shelf –  semua aktiviti books and old diaries for the kids’ “homework”.  Gaduh jugak tak tau lah nak kata apa. Hihihihi. 

Ok,  so apa yang KonMari sangat tu? 

Sebenarnya boleh je google/youtube cara KonMari ni untuk lebih lanjut. Saya pun baca/google sikit-sikit sebelum start. Ni ikut kefahaman saya lah ye. 

 Ok,  cara dia, kemas ikut kategori. Buku,  baju,  dokumen,  sentimental,  apa-apa lah kategori yang kita nak buat. Barang kita kan,  pepandai le ejas. 

Bila dah pilih kategori,  macam saya hari ni, saya nak susun buku. Jadi bila kita dah pilih tu,  kita kena keluarkan semua buku yang ada dalam rumah kita letak satu tempat. Punggah semua tau. Mana yang terselit dalam bilik,  kat ruang tamu,  kat dapur,  semua keluarkan. Tujuan dia supaya kita sedar betapa banyaknya barang yang kita ada. Jadi lain kali takde lah nak membazir beli barang banyak-banyak (ok ni saya tambah).  

Lepas tu, kita pilih lah. Haa nak pilih macam mana? Pegang buku tu dan tanya “does this sparks joy?”. Pegang je tau,  jangan gi baca pulak buku tu. Sampai tahun depan tak habis nanti. Kalau jawapannya ya,  maka simpan lah buku tu. Kalau tak,  keluarkan. Ni boleh sedia tong sampah siap-siap. Yang tak nak boleh buang,  kalau nak sedekah, asingkan terus untuk sedekah.  

Lepas tu,  duduk situ, buat lah. Kena buat dengan bertenang,  kalau boleh buat sorang-sorang. Jangan buat dengan orang lain,  takut ada yang kita dah buang,  tapi terpaksa ambik balik sebab mak/anak suruh simpan. Terbantut usaha nanti.  Hihihi.  

Dah asing,  boleh lah susun dekat rak cantik-cantik. Selesai satu perkara. Hehehe. Buku yang kita dah keluarkan tu,  kalau ikut cara dia,  kena ucap terima kasih pada barang-barang tu. Atas perkhidmatan dia pada kita. 

Yang sampah buku,  boleh pergi hantar recycle. Menyelamatkan alam sekitar gitu.. 

Now,  I have a box of books yang nak di donate. Nanti upload, if anyone interested. 

Sesi tadi dekat dua jam jugak lah menyelesaikannya. Alhamdulillah.

Will need to tackle the clothing and toys later.  Thing is,  you need to take out everything under a category before sorting out,  and have to finish in one go,  or else,  you’ll ended up with more mess than before you started. Jadi, mungkin baju kena buat micro category supaya tak ambil masa lama sangat nanti. 

So till the next session (will try tomorrow), adios.  
#booksorting #konmari #keepwhatyoulove

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s