Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

Relaktasi

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Dua hari ni saya bertugas menjaga ibu hamil, dan kanak-kanak. Pening jugalah sebab dah lama tak jaga sini. Ada kes yang saya jarang jumpa. Yang tak bestnya duduk sini sorang-sorang, tak boleh nak berdiskusi dengan rakan doktor yang lain. Ye lah, 2 heads are better than one, dan ada benda yang kita kurang pengalaman berbanding orang lain, kan? 

Eh melalut pulak. Saya nak cerita masalah pesakit saya. Bayinya baru berusia sebulan. Beliau mula mencampurkan susu formula dan susu ibu dari peringkat awal lantaran kekurangan susu. Masalahnya sekarang, anaknya dah terkeliru puting. Dan tak nak menyusu langsung. Pakai botol ok. Pengeluaran susu pun dah kurang sebab beliau tidak mengepam. 

Bila ditanya, beliau seorang suri rumah dan ingin menyusukan sepenuh masa. Suaminya pula, walaupun nampak macam endah tak endah, tapi pun turut menyampuk apa yang saya kata dan nampak faham apa yang saya sampaikan. 

Ada dua masalah di sini, yang saling berkaitan. Susu kurang, dan keliru puting. 

Susu berkurang kerana beliau termasuk dalam “the topup trap”. 

Tak salah mengenalkan susu formula jika susu anda memang betul-betul kurang. Contohnya berat bayi tak naik, bayi meragam,  dan tak buang air kecil atau besar. Atau sangat kurang buang air kecil atau besar. Tetapi anda perlu mengekalkan konsep “demand-supply” anda. Maksudnya wajib memberikan bayi susu setiap 2-3 jam sekali. Jika bayi tidak mahu menyusu, mesti perah susu, supaya otak kita membaca yang bayi perlukan susu, jadi ia tidak berhenti menghasilkan susu. 

Yang kedua,  masalah keliru puting. Apabila susu ibu agak kurang, biasanya aliran susu pun agak rendah. Apabila dimulakan dengan botol terlalu awal, bayi terbiasa dengan aliran laju dari botol, menyebabkan bayi tidak mahukan susu ibu lagi. Bila ibu tak mengepam,  dan bayi tak menyusu, lagi lah kurang dan kurang susu ibu tersebut.  

Plus point bagi ibu ini; beliau ada suami yang menyokong,  alatan penyusuan yang cukup, dan suri rumah dengan seorang anak. Jadi beliau ada semua keperluan penting untuk kembali menyusukan bayi. 

Saya cadangkan beliau mula mengepam susu setiap 2-3 jam, 20minit setiap sesi menggunakan double pump. Saya juga mencadangkan beliau membuat “power pumping” setiap malam selama seminggu. Bukan untuk dapatkan susu, tetapi untuk merangsang otak menghasilkan susu. 

Kemudian, saya cadangkan beliau cuba mencari “supplementary nursing system”  untuk merangsang hisapan daripada bayi. Dan menggalakkan lagi penghasilan susu.

Saya harap beliau berjaya. Kalau nak bantu dengan supplement penyusuan, memang digalakkan. Tapi, yang penting “demand-supply” WAJIB dijaga. 

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s