Posted in Masalah Tulang, Peadiatric

Growing pains.  

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Hari ni ada adik umur 7 tahun. Datang sebab sakit kaki. Ayah dia kata, dia bangun pukul 2-3 pagi, menangis sebab sakit. Tak sekolah hari ni sebab ayah risau dia sakit waktu sekolah. Tapi, beliau berjalan dengan gembira masuk klinik, tak nampak macam sakit pun. Bila pegang pun tak sakit, tak nampak macam ada bengkak atau apa-apa. Macam tipu je, kan?

Lepas diperiksa, saya berpendapat,  beliau menghidap “growing pains”. 

Apa itu “growing pains”? 

Biasanya growing pain ini di alami oleh kanak-kanak berusia 3-5 tahun dan 7-9 tahun. Ia dialami oleh 25-40% kanak-kanak. Biasanya ia bertumpu pada otot, bukannya tulang atau sendi, contohnya, bahagian betis, paha, atau belakang lutut. 

Sendi biasanya normal, dan sakit biasanya dialami waktu lewat petang atau sebelum tidur. Kadang-kala membuat anak-anak terjaga tengah malam kerana sakit.  

Sebenarnya, pembesaran dan pemanjangan tulang TIDAK mengakibatkan rasa sakit di kalangan kanak-kanak, tetapi “growing pains”  ini sebenarnya disebabkan oleh aktiviti fizikal anak-anak ini sewaktu siang hari. Maklumlah, melompat, berlari sepanjang hari menyebabkan otot-otot mereka sakit. Sakit akan hilang di waktu pagi, dan anak anda bangun cergas seperti biasa. 

Apa yang anda boleh lakukan? 

Sebagai ibu bapa, bila anak bangun tengah malam mengadu sakit, pastinya kita akan berasa panik, atau risau. Anda periksa bahagian yang dikatakan sakit. Tengok jik ada bengkak, ruam, kesan kemerahan di kawasan terbabit yang bukan disebabkan oleh “growing pains”. Lihat juga jika anak anda berjalan terhencot-hencot atau tidak. Ini merupakan tanda-tanda penyakit lebih serius. 

Jika bahagian yang sakit nampak normal, cuba tenangkan anak anda. Gosok lembut bahagian sakit dengan minyak. Nak guna herbal blend ke, essential oil ke, minyak gamat ke. Boleh je. Baby oil pun boleh. Jangan guna counterpain pulak. Pijar nanti, lagi kuat dia nangis.  Heheh. Boleh beri ubat tahan sakit macam paracetamol,  atau letak hotpad dekat situ untuk legakan otot tu.  

Kalau bahagian sakit nampak tak normal, boleh bawa jumpa Doktor. 

Di samping itu, pastikan anak anda makan makanan yang seimbang, ambil kalsium mencukupi dan minum air secukupnya. “Growing pains” tak bahaya, jadi jangan risau ye!

Bagi anak yang bersekolah, cuba periksa sekali jika anak ada masalah lain di sekolah menyebabkan mereka tak mahu ke sekolah. Just to be safe kan. 

Semoga manfaat! 

Advertisements

Author:

A Doctor by profession, a blessed mother of 3, a wife, daughter and sister. I'm also your preferred Shaklee Independent Distributor (ID 887121). Apart from treating patients using medicines, I believe in giving our body the best nutrition via food and supplements to maintain health and improve our quality of life. Feel free to whatsapp me at 016-6658245 for consultation.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s