Posted in ESP, Herbal Blend, Kecantikan Kulit, Set Kulit, TESTIMONI, Vit E, Vita C

Luka melecur pulih dalam 4 minggu.

Bismillahirrahmanirrahim

Saja nak share kisah sepupu saya yang melecur beberapa hari sebelum raya hari tu. Mulanya bila makcik telefon, kata dia terkena api bahagian muka, memang terus saya suruh beliau bawa ke hospital.

Sebabnya, bila bahagian muka, saya risau ia melibatkan salur pernafasan. Kalau membengkak dan nampak sukar bernafas, memang biasanya akan kena ditidurkan sementara, sambung ke mesin pernafasan sampai bengkak hilang dan pesakit boleh bernafas sendiri.

Alhamdulillah, walaupun kecederaan bahagian muka tu teruk, tapi tak mengganggu salur pernafasan, dan dia dibenarkan keluar hospital 2 hari lepas tu. Dapat lah raya kat rumah.

Waktu raya kedua tu, kami singgah sekejap, beraya sambil merawat. Masa tu, saya suggest makcik beri anaknya ESP, vitamin C, Vitamin E dan herbal blend untuk bantu cepatkan proses pemulihan. Sambil tu, ubat hospital, krim semua teruskan macam biasa.

Memang kesian tengok minggu pertama tu, nak cakap pun sakit katanya. Bila sapu krim hospital, sebab dia mengeringkan luka, jadi bila dah lama tu jadi sakit nak bergerak.

Sambil tu, saya advise suruh tambahkan protein dalam diet dan minum banyak air sebab kesan terbakar tu buat tubuh hilang lagi banyak air dari biasa.

Alhamdulillah, selepas hampir 4 minggu ambil supplement, luka beliau makin pulih.Cuma parut memang ambil masa sebab kesan terbakar tu dalam. Saya suggest sapukan Vitamin E pada kesan parut. Ni belum sempat tanya feedback lagi ok ke tak. 

Boleh tengok sini gambarnya sehari selepas kejadian dan selepas 3 minggu mengambil supplement.

Api, waktu kecil dia kawan, bila besar dia lawan, jadi berhati-hatilah selalu.

Advertisements
Posted in ANTI-PENUAAN, ESP, Omega Guard, Vitalea

Supplement Untuk Ibu Ayah

Bismillahirrahmanirrahim.

Lama tak bersiaran. Hari ni nak share sikit tentang supplement asas ni. 

Kesian bila tengok mak ayah kita yang dah berusia tu. Selera makan pun kurang, apatah lagi kalau yang tinggal sorang tu. Ye lah, makan sorang-sorang ni, manalah selera nak makan. Kita ni pun, kalau makan sorang, hmm memang masak simple simple je. Silap silap makan telur goreng kicap je hari-hari. hehe. 

Bila selera kurang, memang zat makanan yang dapat tu pun kurang lah. Nak dapat 5 hidangan buah atau sayur setiap hari? Dapat 2-3 hidangan pun dah cukup baik. 
Tambah pula bila gigi tak ada, laaagi mencabar nak kunyah sayur, buah. Sudahnya, tak makan sayur, atau kalau makan pun, sikit sangat, memang tak berapa nak cukup untuk keperluan harian.

Jadi, cara nak tambah, boleh tambah 3 supplement asas ni. 

Sesuai untuk tenaga, jantung dan memori. Itu yang penting, kan di usia emas ni. 

Vitalea tu, multivitamin, boleh penuhkan keperluan nutrisi yang tak cukup sebab diet tak seimbang. 

Omegaguard pula, untuk kesihatan jantung, salur darah dan elakkan risiko lupa atau nyanyuk. Bahaya bila terlupa. Lupa padam gas kat dapur, lupa kunci pintu, lupa jalan balik. Ini semua mengundang bahaya pada mak ayah kita.

ESP pula untuk bekalkan protein dan kalsium untuk badan. Jadi kalau ada luka ke apa ke, cepatlah sembuhnya in sha Allah. 

Ni tiga yang paling penting bagi saya. Kalau nak yang full set pun ada, tapi tu kita cerita lain hari. Nak buat sarapan kejap. hehhehe. 

WA 01666658245

#readystockShakleeKandang #shakleemelaka #KhasIbuAyah #healthyaging

Posted in ESP, HEALTH INFO, Herbal Blend, Vit E, Vita C

MELECUR

Bismillahirrahmanirrahim


Semalam, kebetulan Adam terkena AirFryer yang masih panas. (almaklum tak puasa, maka dia masak nugget sendiri). Melaung mamat tu. 

Mama cepat-cepat bawak pergi paip, bukak paip, lumur basic H, lepas tu lalukan bawah air mengalir. 

Malam tadi pula, kawan share anak buah dia melecur kat perut sebab kena air panas. Dapat luka melecur tahap kedua. Kena cuci di hospital.. 

Jadi hari ni, saya nak kongsikan sikit cara untuk mulakan rawatan pesakit melecur di rumah. 

Mula-mula, anda harus alihkan pesakit dari sumber terbakar tu. Lepas tu, alirkan air dikawasan terbakar selama 20minit. Air biasa atau suam sikit takpe. JANGAN guna ais tau! Ini bagi mengelakkan isi tu daripada ‘masak’. 

Lagi satu, tak perlu tepek ubat gigi ke, butter ke, minyak ke, atau apa-apa. Air je cukup dah. 

Sambil tu, buka semua barang kemas, pakaian. Tapi kalau baju melekat, jangan pergi cabut pulak tau! 

Dah cukup 20minit, balut dengan selimut, supaya pesakit tak sejuk. (Hati-hati jangan gosok tempat melecur pulak). 

Boleh tutup bahagian luka dengan plastik atau cling film. 

Lepas tu boleh lah bawa ke klinik. 

Kalau melecur bahagian muka, kena dudukkan pesakit untuk mengurangkan bengkak. 

Untuk melecur yang kurang dari saiz tapak tangan dan tak nampak isi dalam warna putih, boleh buat rawatan di rumah. 

Kalau besar, atau dalam, eloklah di bawa ke hospital atau klinik. 

Kalau untuk rawatan di rumah, boleh guna krim Herbal Blend untuk keringkan luka melecur.  

Untuk orang dewasa, boleh lah ambil ESP, Vitamin  C dan Vitamin E, untuk bantu proses pemulihan luka dan hilangkan parut, in sha Allah. 
Berminat nak tahu lebih lanjut tentang product Shaklee? Boleh WA saya 0166658245

 

Posted in Alfalfa, B Complex, BREASTFEEDING, ESP, Omega Guard, OsteMatrix, Tips, Vita C, Vitalea

Dapatkan berat ideal selepas bersalin.

Bismillahirrahmanirrahim 

Assalamualaikum.. 

Berat kembali ke pre-pregnancy stage. Hmm siapa yang tak nak, kan? Alkisah semalam sembang di group whatsapp tips ibu menyusu nak detox dan diet. Secara peribadi, saya tidak menggalakkan ibu menyusu untuk buat detox secara extreme. Terutama jika bayi berusia kurang 6 bulan dan menyusu secara ekslusif.  

Saya tahu ramai ibu yang tak sabar-sabar nak dapatkan berat ideal. Tambahan pula dengan lambakan produk diet yang dikatakan ‘selamat untuk ibu menyusu’. Bila tanya seller, semua kata ibu menyusu boleh ambil. Saya akui memang ada yang selamat, tapi perlu guidance yang betul dari penjual. Bagi ibu pula, set target realistik, supaya tak menjejaskan kesihatan anda dan bayi.  

Sebenarnya, jika ibu tidak mengambil sesetengah jenis makanan kerana diet,  bayi masih mendapat nutrisi yang cukup dari susu ibu. Ini kerana, jika ada nutrisi yang tidak cukup dalam susu ibu, badan ibu akan mengambil nutrisi tersimpan yang sedia ada dalam badan untuk digunakan.  Kecuali dalam keadaan kelaparan atau diet melampau menyebabkan kandungan nutrisi dalam susu ibu tidak dapat dipenuhi. 

Tapi apa pula kesannya pada ibu? Kekurangan nutrisi dalam susu ibu,  menyebabkan simpanan nutrisi dalam badan ibu menyusut, seterusnya ibu lah yang akan merasa kesan jangka panjangnya. Contohnya kalsium. Kalau ibu tak ambil kalsium yang cukup, badan akan melarutkan kalsium dari tulang dan gigi untuk mencukupkan keperluan bayi. Lama-lama gigi ibu cepat reput, tulang pun rapuh. Itu baru satu, belum yang lain-lain lagi. 

Jadi bagaimana ibu menyusu ingin mendapatkan berat badan ideal? Ye lah,  jeles tengok orang diet. Yang kita ni, asyik lapar 24jam. Perut macam bocor je bila menyusu, ye tak? 

Di sini saya nak kongsikan beberapa tips pemakanan sihat untuk ibu menyusu. Harus diingat, proses penurunan berat badan bukan ambil masa 1-2 minggu, tapi mungkin sehingga 3-6 bulan. 

1. Ambil air yang mencukupi. Air maksudnya air kosong, bukan air manis. Sekurang-kurangnya 3L sehari, atau 1L untuk setiap 25kg berat badan anda.  

2. Kurangkan minum minuman manis. Had kan kepada 1-2 cawan minuman manis sehari. Elakkan minuman berkarbonat, air kotak, dan minuman 3 dalam 1, atau 4 dalam 1 atau 10 dalam 1.

3. Makan ikut waktu. Ambil breakfast, lunch dan dinner. Sediakan kudapan yang sesuai. 

4. Pilih makanan yang sihat. Anda boleh pilih makan nasi setengah cawan, atau muruku 2 cawan. Kalori dia sama banyak je. Biskut 3 keping atau mee setengah cawan. 

5. Elakkan makanan bergoreng, kerepek, jajan, makanan rapu yang tak mengenyangkan. Snek dengan kekacang, atau buah-buahan atau salad. Yang ni, kalau tak tahan godaan, JANGAN BELI! Kalau tak nampak, takde lah rasa nak makan, kan? Kalau ada nanti asyik nak makan je. Kalau teringin sangat,  beli peket kecil dan kongsi. Jadi, takde lah anda makan banyak, betul tak? 

6. Ambil nutrisi tambahan. Saya mengamalkan set penyusuan Shaklee. Sebab saya tau, saya memang tak dapat nak ambil makanan seimbang setiap hari. Makan apa yang ada. Masak pun tak sempat kadang-kadang. 

7. 1 menu rebus/stim/panggang, 1 menu goreng. Kalau ikan dah goreng, buat sup sayur. Kalau dah masak kailan goreng, buat ayam masak tomyam. Lebihkan sayuran segar berbanding sayur dimasak. 

8. Bersenam. Cuba bersenam paling kurang 3 kali seminggu, setengah jam setiap sesi. Aerobik ke zumba ke jalan ke. Tak kisah janji bersenam. 

Saya mungkin bukan orang yang terbaik nak cerita tentang pemakanan sihat, sebab saya tau, nafsu memang amat sukar dikawal. Tapi kena usahalah. Untung tau, menyusu golek-golek dah bakar 500kalori sehari. Kalau kita tak jaga makan, sia-sia bakar kalori banyak tapi berat tak turun. 

Saya makan banyak nasi. Biasa lunch boleh 3-4 senduk sekali hadap. Tapi saya kurang gemar kuih muih kerepek jajan semua. Biasa kalau makan cookies 2-3 keping je. Walaupun cookies tu sedap. Kalau jajan memang tak pernah habis. Coklat bar paling kecil yang ada 6 senggat tu, saya boleh makan 3 hari. Sehari 2 senggat je. Air manis memang saya biasa minum time sarapan je. Teatime kadang-kadang. Makan nasi memang dengan air kosong kecuali makan kat kedai. Itu pun kadang order air suam jugak.  

Berat saya pregnant no 1 : 37kg – – > 58 kg, back to 39kg lepas setahun. Masa ni tak jumpa shaklee lagi. 

No 2 : 39 kg – – > 56kg – – > 39kg.  Ni pun 7-8 bulan lah back to normal. 

No 3 : 40kg – – > 56kg – – > 40kg lepas 6 bulan. Ni sebab saya tandem nursing. Cepat sikit turun. Heheh.  

No 4 : belum nampak bayang lagi.. Hahahha

Ok. Sekian bebelan di hari Sabtu. 

Semoga berjaya menyusukan bayi hingga 2 tahun.  

Nak order set penyusuan shaklee boleh wassap sini.