Posted in Alfalfa, B Complex, BREASTFEEDING, ESP, Omega Guard, OsteMatrix, Tips, Vita C, Vitalea

Dapatkan berat ideal selepas bersalin.

Bismillahirrahmanirrahim 

Assalamualaikum.. 

Berat kembali ke pre-pregnancy stage. Hmm siapa yang tak nak, kan? Alkisah semalam sembang di group whatsapp tips ibu menyusu nak detox dan diet. Secara peribadi, saya tidak menggalakkan ibu menyusu untuk buat detox secara extreme. Terutama jika bayi berusia kurang 6 bulan dan menyusu secara ekslusif.  

Saya tahu ramai ibu yang tak sabar-sabar nak dapatkan berat ideal. Tambahan pula dengan lambakan produk diet yang dikatakan ‘selamat untuk ibu menyusu’. Bila tanya seller, semua kata ibu menyusu boleh ambil. Saya akui memang ada yang selamat, tapi perlu guidance yang betul dari penjual. Bagi ibu pula, set target realistik, supaya tak menjejaskan kesihatan anda dan bayi.  

Sebenarnya, jika ibu tidak mengambil sesetengah jenis makanan kerana diet,  bayi masih mendapat nutrisi yang cukup dari susu ibu. Ini kerana, jika ada nutrisi yang tidak cukup dalam susu ibu, badan ibu akan mengambil nutrisi tersimpan yang sedia ada dalam badan untuk digunakan.  Kecuali dalam keadaan kelaparan atau diet melampau menyebabkan kandungan nutrisi dalam susu ibu tidak dapat dipenuhi. 

Tapi apa pula kesannya pada ibu? Kekurangan nutrisi dalam susu ibu,  menyebabkan simpanan nutrisi dalam badan ibu menyusut, seterusnya ibu lah yang akan merasa kesan jangka panjangnya. Contohnya kalsium. Kalau ibu tak ambil kalsium yang cukup, badan akan melarutkan kalsium dari tulang dan gigi untuk mencukupkan keperluan bayi. Lama-lama gigi ibu cepat reput, tulang pun rapuh. Itu baru satu, belum yang lain-lain lagi. 

Jadi bagaimana ibu menyusu ingin mendapatkan berat badan ideal? Ye lah,  jeles tengok orang diet. Yang kita ni, asyik lapar 24jam. Perut macam bocor je bila menyusu, ye tak? 

Di sini saya nak kongsikan beberapa tips pemakanan sihat untuk ibu menyusu. Harus diingat, proses penurunan berat badan bukan ambil masa 1-2 minggu, tapi mungkin sehingga 3-6 bulan. 

1. Ambil air yang mencukupi. Air maksudnya air kosong, bukan air manis. Sekurang-kurangnya 3L sehari, atau 1L untuk setiap 25kg berat badan anda.  

2. Kurangkan minum minuman manis. Had kan kepada 1-2 cawan minuman manis sehari. Elakkan minuman berkarbonat, air kotak, dan minuman 3 dalam 1, atau 4 dalam 1 atau 10 dalam 1.

3. Makan ikut waktu. Ambil breakfast, lunch dan dinner. Sediakan kudapan yang sesuai. 

4. Pilih makanan yang sihat. Anda boleh pilih makan nasi setengah cawan, atau muruku 2 cawan. Kalori dia sama banyak je. Biskut 3 keping atau mee setengah cawan. 

5. Elakkan makanan bergoreng, kerepek, jajan, makanan rapu yang tak mengenyangkan. Snek dengan kekacang, atau buah-buahan atau salad. Yang ni, kalau tak tahan godaan, JANGAN BELI! Kalau tak nampak, takde lah rasa nak makan, kan? Kalau ada nanti asyik nak makan je. Kalau teringin sangat,  beli peket kecil dan kongsi. Jadi, takde lah anda makan banyak, betul tak? 

6. Ambil nutrisi tambahan. Saya mengamalkan set penyusuan Shaklee. Sebab saya tau, saya memang tak dapat nak ambil makanan seimbang setiap hari. Makan apa yang ada. Masak pun tak sempat kadang-kadang. 

7. 1 menu rebus/stim/panggang, 1 menu goreng. Kalau ikan dah goreng, buat sup sayur. Kalau dah masak kailan goreng, buat ayam masak tomyam. Lebihkan sayuran segar berbanding sayur dimasak. 

8. Bersenam. Cuba bersenam paling kurang 3 kali seminggu, setengah jam setiap sesi. Aerobik ke zumba ke jalan ke. Tak kisah janji bersenam. 

Saya mungkin bukan orang yang terbaik nak cerita tentang pemakanan sihat, sebab saya tau, nafsu memang amat sukar dikawal. Tapi kena usahalah. Untung tau, menyusu golek-golek dah bakar 500kalori sehari. Kalau kita tak jaga makan, sia-sia bakar kalori banyak tapi berat tak turun. 

Saya makan banyak nasi. Biasa lunch boleh 3-4 senduk sekali hadap. Tapi saya kurang gemar kuih muih kerepek jajan semua. Biasa kalau makan cookies 2-3 keping je. Walaupun cookies tu sedap. Kalau jajan memang tak pernah habis. Coklat bar paling kecil yang ada 6 senggat tu, saya boleh makan 3 hari. Sehari 2 senggat je. Air manis memang saya biasa minum time sarapan je. Teatime kadang-kadang. Makan nasi memang dengan air kosong kecuali makan kat kedai. Itu pun kadang order air suam jugak.  

Berat saya pregnant no 1 : 37kg – – > 58 kg, back to 39kg lepas setahun. Masa ni tak jumpa shaklee lagi. 

No 2 : 39 kg – – > 56kg – – > 39kg.  Ni pun 7-8 bulan lah back to normal. 

No 3 : 40kg – – > 56kg – – > 40kg lepas 6 bulan. Ni sebab saya tandem nursing. Cepat sikit turun. Heheh.  

No 4 : belum nampak bayang lagi.. Hahahha

Ok. Sekian bebelan di hari Sabtu. 

Semoga berjaya menyusukan bayi hingga 2 tahun.  

Nak order set penyusuan shaklee boleh wassap sini. 

Advertisements
Posted in BREASTFEEDING, OsteMatrix, Problems, Tips

Gigi sakit selepas bersalin

Ada tak sesiapa pernah rasa macam ni? 
Kisahnya,  ada sorang pesakit datang bawak anak jaundis. Dah cek level jaundis anak,  saya pun tanya lah keadaan maknya. Ok tak menyusu,  ada apa-apa masalah ke? 

Mak nya kata,  lepas bersalin gigi saya sakit lah Doktor.

Dr : sakit bahagian mana? 

M : ni bahagian depan ni.  

Bila tengok gigi,  macam ok je (setakat kepandaian saya lah,  sebab saya bukan Dr gigi, kan?)

Saya pun mula lah soal siasat diet mak tu. 

Rupanya dia dah lama tak minum susu. Sejak lepas bersalin. Hmm ni macam antara tanda kurang kalsium je. Jadi,  selain dari jumpa Dr gigi,  saya cadangkan dia tambah pengambilan kalsium dalam diet harian.  

Pentingnya kalsium dalam diet ibu menyusu ni,  bukan sebab nakkan anak kita cukup kalsium,  tapi untuk kita sendiri sebenarnya. Sebab nutrisi dalam susu ibu tu tak terjejas dengan pemakanan ibu (kecuali dalam keadaan kekurangan zat makanan yang extreme). Nutrisi susu ibu tu sama je walaupun apa ibu makan.

Tapi, macam contoh kalsium ni,  kalau susu ibu tu tak cukup kalsium,  kalsium dalam badan ibu tu akan dilarutkan untuk memenuhi keperluan nutrisi susu ibu tu. 

Haaa apa jadi dekat simpanan kalsium ibu, menyusut dari hari ke hari. Sebab tu,  ada ibj yang baru usia awal 30an, dah mula sakit sendi, sakit tulang,  gigi reput. Sebab tu lah. Dah guna untuk kesayangan kita.  

Tapi,  jangan lupa pulak,  anak tu nak membesar,  kalau mak tulang reput,  macam mana nak jaga nanti, kan? Sebab tu,  kena pastikan pengambilan kalsium harian kita mencukupi. 

Mana nak dapat kalsium? 

Dari susu,  yogurt,  brokoli, sayur hijau, salmon dan ikan sardin. 

 

Ni antara sumber makanan yang tinggi kalsium. Oh, badam pun boleh. 

Tapi,  kalau jenis yang tak boleh minum susu tu,  boleh lah ambil pil kalsium. Yang penting,  pastikan keperluan kalsium harian anda cukup. Paling kurang 1000 –  1200mg sehari untuk ibu hamil dan menyusukan. 

Itu pun,  guideline je. Ada je ibu hamil yabg perlukan lebih. Macam saya,  walaupun konsisten makan 4 biji Ostematrix setiap hari (1000mg kalsium),  paras kalsium dalam darah saya masih rendah lagi. So kena ambil extra lagi. Ini semua bagi elakkan dari kena osteoporosis di kemudian hari. 

Jadi,  ibu-ibu semua,  pastikan kalsium anda cukup, tau! 

Jangan nanti umur 40 dah kena beli polident nak buat lekat gigi palsu. (ops!) 

Saya suka ostematrix sebab saya tak suka susu, dan kandungan dalam tu dah lengkap dah untuk tulang saya. 

Cegah sebelum parah  katanya.. Hehehe.. 

Biiznillah. 
Dr Ieja. 

Posted in OsteMatrix

#promoOsteOgos

Assalamualaikum/ salam sejahtera

Apa khabar semua?

Semoga sentiasa dalam sihat sejahtera.

Saya nak inform, promo OSTEMATRIX dah hampir tamat 31/8 nanti.

Jadi, jika anda atau keluarga terdekat ada yang mengalami masalah seperti;

– sering kejang kaki/cramp
– migrain
– kerap sakit gigi
– kurang lawas
– tak suka minum susu
– sakit sendi/tulang

Bolehlah cuba ambil OSTEMATRIX. In sha Allah, dapat membantu masalah anda.

image

Bulan ni je tau harga promosi.

1 botol = RM 61
2 botol = RM 116
Beli 6 Free 1 botol = RM 366.

Harga ahli, pastinya lebih murah lagi.

WA segera ye!
016-6658245.

Semoga anda sihat-sihat aja dengan keluarga tercinta.

Dr Ieja.
Ad_DinaShop
Pengedar Shaklee

Ieja Ibrahim

Posted in B Complex, ESP, Omega Guard, OsteMatrix, PREGNANCY, Set Kesihatan Asas, Vita C, Vitalea

Allah, lupa lagi!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum..

Baru berkesempatan membaca iSihat edisi September 2015.
Terjumpa pulak artikel ni:

image

Perubahan pola hidup seperti kurang rehat atau terlalu penat mempengaruhi daya ingatan ibu-ibu. Terutama bagi ibu yang mempunyai lebih daripada seorang anak.

Untuk itu, Shaklee menawarkan pakej lengkap PRENATAL SET dengan 5% diskaun dari harga pasaran bagi memenuhi keperluan ibu-ibu hamil sekalian.

image

Set prenatal ini mengandungi:

B COMPLEX
– mengandungi folate untuk perkembangan otak dan sistem saraf serta tulang belakang bayi.
– vitamin B 6 membantu mengurangkan rasa loya dan muntah sewaktu awal kehamilan
– membantu mengurangkan tekanan atau stress.

VITALEA IRON FORMULA
– Multivitamin lengkap untuk memenuhi lompong nutrisi akibat pemakanan yang tidak seimbang dan tekanan kerja.
– diperkaya dengan zat besi bagi membantu mengatasi masalah anaemia.

ENERGISING SOY PROTEIN
– protein soya bukan GMO yang mengandungi kesemua asid amino perlu yang penting untuk tubuh.
– sumber protein yang membantu penghasilan sel-sel baru, mengurangkan rekahan kulit dan membuatkan kulit ibu dan bayi lebih halus dan gebu.
– membantu memberikan tenaga pada ibu.

OSTEMATRIX
– Ini sangat penting terutama bagi ibu yang kurang minum susu atau ambil produk tenusu. Jangan kerana mengandung dan menyusukan tulang gihi jadi reput.
– juga membantu mengurangkan cramp dan melawaskan sistem pencernaan.
– selain kalsium, ostematrix juga mengandungi magnesium, vitamin D, zinc, boron dan mangan bagi memastikan penyerapan kalsium yang maksima dan tulang lebih kuat dan padat.

SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS
– Meningkatkan sistem imun
– membantu penghasilan kolagen
– bagi ibu yang asthma dan allergi, pengambilan vitamin C membantu mengurangkan simptom asthma/allergi anda.
– kulit dan rambut juga lebih sihat dan kuat.

OMEGAGUARD
– Asid lemak omega 3 yang kaya dengan DHA, ALA dan EPA
– pengambilan sewaktu hamil mengurangkan risiko asthma pada bayi yang bakal lahir
– penting untuk perkembangan mata dan otak bayi
– DHA penting untuk kesihatan mental dan memori ibu supaya cepat lupa, dan mengurangkan risiko Alzheimer atau nyanyuk.

Sebenarnya set prenatal ini boleh juga diambil oleh para ibu lain yang tidak hamil. Sesuai juga untum para bapa untuk mengekalkan kesihatan supaya terhindar dari penyakit dan boleh menjalankan tugas sebagai ketua keluarga dengan lebih baik. In sha Allah.

Untuk konsultasi dan harga lebih istimewa, WA 016-6658245(ieja)

Ieja Ibrahim

Posted in #kttshaklee, Advance Joint Health Tablet, Masalah Tulang, Omega Guard, OsteMatrix, Set Sendi

Korang Tau Tak #2

image

Osteoarthritis merupakan jenis arthritis yang paling biasa berbanding jenis arthritis yang lain. Kebanyakan orang dewasa berusia 60 tahun ke atas menghidap osteoarthritis (OA) cuma pada kadar keterukan yang berbeza.

Ia boleh menyerang mana-mana sendi terutamanya lutut, pinggul, sendi jari atau tulang belakang.

Antara simptom osteoarthritis ialah:
👢 sakit sendi terutama selepas banyak bergerak
👢 rasa sukar bergerak/ ‘sendi ketat’ selepas rehat
👢bengkak pada sendi
👢tulang bengkak pada jari-jari
👢pada peringkat yang lebih serius, tulang boleh membengkak dan menyebabkan deformity pada sendi-sendi yang terlibat.

Osteoarthritis terjadi disebabkan cartilage/tulang rawan pada sendi kehilangan elastisiti menyebabkan ia lebih mudah rosak. Kesan ‘wear and tear’ tulang rawan juga menyebabkan keupayaannya sebagai penyerap hentakan juga berkurangan. Ini menyebabkan ketegangan pada tendon dan ligament yang membawa kepada kesakitan dan ketidak selesaan sendi.

Apabila berterusan, lama kelamaan rawan menjadi semakin berkurang dan rosak sehingga boleh menyebabkan tulang bergeser antara satu sama lain.

Perbandingan sendi lutut normal dengan penghidap OA:

image


Jom, jaga kesihatan sendi anda!!

image

Ieja Ibrahim