Posted in ESP, Herbal Blend, Kecantikan Kulit, Set Kulit, TESTIMONI, Vit E, Vita C

Luka melecur pulih dalam 4 minggu.

Bismillahirrahmanirrahim

Saja nak share kisah sepupu saya yang melecur beberapa hari sebelum raya hari tu. Mulanya bila makcik telefon, kata dia terkena api bahagian muka, memang terus saya suruh beliau bawa ke hospital.

Sebabnya, bila bahagian muka, saya risau ia melibatkan salur pernafasan. Kalau membengkak dan nampak sukar bernafas, memang biasanya akan kena ditidurkan sementara, sambung ke mesin pernafasan sampai bengkak hilang dan pesakit boleh bernafas sendiri.

Alhamdulillah, walaupun kecederaan bahagian muka tu teruk, tapi tak mengganggu salur pernafasan, dan dia dibenarkan keluar hospital 2 hari lepas tu. Dapat lah raya kat rumah.

Waktu raya kedua tu, kami singgah sekejap, beraya sambil merawat. Masa tu, saya suggest makcik beri anaknya ESP, vitamin C, Vitamin E dan herbal blend untuk bantu cepatkan proses pemulihan. Sambil tu, ubat hospital, krim semua teruskan macam biasa.

Memang kesian tengok minggu pertama tu, nak cakap pun sakit katanya. Bila sapu krim hospital, sebab dia mengeringkan luka, jadi bila dah lama tu jadi sakit nak bergerak.

Sambil tu, saya advise suruh tambahkan protein dalam diet dan minum banyak air sebab kesan terbakar tu buat tubuh hilang lagi banyak air dari biasa.

Alhamdulillah, selepas hampir 4 minggu ambil supplement, luka beliau makin pulih.Cuma parut memang ambil masa sebab kesan terbakar tu dalam. Saya suggest sapukan Vitamin E pada kesan parut. Ni belum sempat tanya feedback lagi ok ke tak. 

Boleh tengok sini gambarnya sehari selepas kejadian dan selepas 3 minggu mengambil supplement.

Api, waktu kecil dia kawan, bila besar dia lawan, jadi berhati-hatilah selalu.

Posted in Set Kulit, SKIN CARE

NUTRIWHITE SKIN CARE SET

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Hmm hari ni nak mula start guna nutriwhite lotion ni. Sebelum ni cuma guna Make up remover,  Deep foaming cleanser,  dan essence je.  Baru ni nak add lotion ni.  

Sebabnya hari tu,  nutritionist kata kena bagi kulit extra uv protection supaya tak nampak kusam dan melambatkan kesan penuaan.  Jadi,  kena add lotion ni dalam regime harian. Sebab dia ada SPF 15 yang membantu memelihara kulit dari dalam.  

Sebenarnya,  ada 5 step penjagaan muka dari luaran menggunakan Nutri white skin whitening regime ni.  

5 step waktu pagi,  6 step sebelum tidur.  

Hari ni kita tengok yang step awal pagi ye! 

STEP 1 : GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER.  

Cara guna dia,  urut pada kulit muka yang basah,  kemudian bilas dengan air suam.  

Ia membantu menghilangkan kotoran dan daki pada muka.  

STEP 2 : NUTRIWHITE SOOTHING RADIANCE WHITENING SOFTENER. 

Ni,  macam guna toner biasa,  letak dekat cotton ball, dan sapu pada muka.  

Ia bertindak menyegarkan kulit muka,  dan mengembalikan kulit muka kepada pH asal selepas dicuci.  Jadi kulit akan rasa lembut dan menyegarkan.  

STEP 3: DAILY DEFENSE WHITENING ESSENCE 

Yang ni pula,  lepas kulit dah bersih,  kita sapukan essence ni rata-rata pada kulit muka.  

Tujuan dia mencerahkan complexion muka sambil melembap dan melembutkan kulit.  

STEP 4 :NUTRIWHITE SPOT WHITENING TREATMENT.  

Spot treatment ni kita sapu pada kawasan-kawasan gelap pada muka.  Ni yang jeragat,  pigmentasi tu boleh sapukan spot treatment ni.  

Tujuan dia,  untuk mencerahkan semula jeragat,  atau pigmentasi pada kulit. 

STEP 5: NUTRIWHITE ULTIMATE PROTECTION WHITENING LOTION

Last step,  lepas kita sapu semua-semua di atas,  kita cover dengan lotion ni rata-rata sebagai perlindungan. 

Lotion yang ringan,  tapi sangat efektif untuk melembapkan kulit dan melindungi daripada sinar matahari.  

Barulah kulit nampak cerah,  dan glowing gitu.  

Kalau untuk penjagaan dalaman,  boleh ambil Kolagen,  Vitamin C dan Vitamin E untuk keanjalan dan mengurangkan kesan penuaan pada kulit. 
Bagi rawatan kulit pada waktu malam pula,  kita mulakan dengan NUTRIWHITE GENTLE ACTION MAKE UP REMOVER.  

Urut pada kulit dan kemudian bilas dengan air.  Anda boleh juga menggunakan kapas muka untuk aplikasi.  

Ia membersihkan kesan solekan dan kulit-kulit mati dengan lembut dan berkesan, tanpa rasa berminyak.  Blackheads whiteheads pun boleh hilang tau! 

Lepas tu,  kita apply STEP 1 – 4 macam yang siang tadi kan,  cumanya pada waktu malam,  kita tak guna lotion,  tapi kita guna OVERNIGHT RENEWAL WHITENING CREAM.  

Yang ni,  kita sapu rata je pada muka dan leher.  

Fungsi dia,  menambahkan nutrisi pada kulit muka sewaktu tidur.  Jadi,  bila bangun pagi,  kulit rasa lebih lembap,  cerah dan licin sewaktu pagi.  

Best tau! 

Set ni,  tahan lebih 6 bulan bergantung pada penggunaan kita lah.  

Kalau beli full set ni, layak untuk dapat keahlian shaklee percuma,  dan juga bonus cashback yang akan dimasukkan ke akaun anda pada pertengahan bulan depan.  

Macam mana nak jadi ahli?  

Anda boleh klik di sini.

Atau,  anda boleh WA saya di 016-6658245.

Consult bagi jadi 😉

   

Posted in ESP, Set Kulit, SET SUPPLEMENT

SOYA UNTUK KULIT CANTIK

Bismillahirrahmanirrahim.

image

Hari ni nak share sikit pasal soya dan kulit. Almaklumlah, sebab bulan ni promo ESP BELI 2 OFF 5%, atau BELI 6 DAPAT 7, maka kita revise sikit antara manfaat kacang soya ni.

Sebenarnya, kacang soya ni sangat bagus untuk mereka yang mempunyai ‘combination skin’, alaaa yang setengah tempat berminyak, setengah tempat kering. Biasanya berminyak kat zon T (hidung-dahi), tapi kawasan pipi, bawah dagu kering, kadang-kadang sampai menggelupas pun ada.

Haa kat sini lah soya ni bertindak, sebab dia bijak “smart moisturiser” katanya. Dia lembapkan kawasan kering, pada masa yang sama, dia kurangkan minyak pada kawasan yang berminyak. Jadi dia lembut dan licinkan kulit sambil meratakan tona muka yang tak sekata.

Haa patutlah aku rasa hidung aku dah kurang berminyak. Bijak rupanya soya ni. Tak sia-sia gigih telan ESP + Tamar Cocoa tiap-tiap pagi. Hehehe.

Soya juga ada ‘aglycones’, satu bentuk isoflavone yang boleh mengurangkan garis-garis halus dan kedutan pada muka. Kesannya?? Pastilah kulit yang nampak lebih muda dan comel dari biasa.

Korang mesti selalu dengar pasal kolagen kan? Tipu lah kalau tak pernah.. haa soya ni boleh tingkatkan penghasilan kolagen, dan membaik pulih elastin, kedua-dua ini adalah protein penting dalam memastikan kulit yang lebih anjal dan tegang. Proses penuaan menyebabkan kekurangan kedua-dua protein ni. Bila kurang, kulit jadi geleber dan berkedut lebih cepat.

Ada juga kajian yang mengatakan soya membantu mengurangkan kesan akibat pancaran matahari macam garis halus, tona tak sekata, kulit kasar, blotchiness dan lain-lain, cumanya benda ni memerlukan kajian yang lebih mendalam lagi untuk kaji macam mana soya boleh membantu di situ.

Haaa best kann?? Sebab tu ramaai sangat ibu menyusu yang ambil ESP bagi feedback kata, bukan setakat tambah susu, tapi bila dah lama konsisten, kulit pun jadi cun dan glowing gituuu haà.

Soooo siapa yang belum try tu, WAJIB cuba!! Bukan ibu je tau, yang bukan ibu pun boleh. Lelaki pun boleh. #rugitaktry!
Apatah lagi di kala promo ESP yang harga super duper bombastik ni. Expiry date pun lamaa lagi, hujung tahun depan. So boleh beli buat stok terus. Jimattt!!

Nak order, boleh WA/SMS 016-6658245 ye!!

image

image

Ieja Ibrahim