Posted in gout, Inch Loss

GOUT SEMBUH, KURUS PUN DAPAT! 

Ikhtiar selagi boleh.

Sebenarnya niat dihati nak turunkan paras kolesterol, dan bantu kawal simptom gout, dan harap-harap dapat kawal tekanan darah tinggi juga. 

Almaklum, bila makan tak menentu, berat naik, macam-macam lah penyakit yang datang. 

Kalau masa muda tak usaha kawal penyakit, kesian orang tidur sebantal, tinggal serumah dengan kita nanti. 

Atas dasar itu, En F pun berusaha dengan shaklee. 

Walaupun peringkat awal kerap ditegur si isteri kerana kurang konsisten.  Ehehehe. 

Alhamdulillah berkat senaman, kawalan pemakanan dan pengambilan supplement, Tiba-tiba En F baru tersedar yang beliau berjaya menurunkan berat dari 86kg –  76kg, selepas beberapa bulan.  

Kemudian, simptom gout menyerang semula akibat kurang minum air dan banyak berjalan. Juga sebab kurang kawal pemakanan.  

Bila dikaji, pengambilan phytocol juga terpaksa dihentikan kerana mengandungi soy lecithin. Ini kerana En F sangat alah pada kekacang. Kicap pun boleh menyebabkan beliau terkena serangan gout. 

Vitamin C ditambah kerana vitamin C membantu pengeluaran uric acid dari badan. Awal tahun lalu, beliau juga menambah Vivix dalam rejim harian beliau. 

Beliau juga mula berbekam dan cuba untuk eat clean dan bersenam. 

Berat beliau sekarang sekitar 72-73kg, dengan ketinggian 180 cm. Ideal dah tu. Alhamdulillah. 

Simptom gout pun berjaya dikawal, dan sekiranya ada pun attack, tidak seteruk dahulu. Semua dengan izinNya.
Berminat?

Wa segera – – > KLIK SINI
#pengedarshakleemelaka #shakleehomebusiness #onlinebusiness #atasigout #kurusuntuksihat #kolesterol

Advertisements
Posted in MY SHAKLEE STORY

Cukup Hanya Allah. 

Imej : Google 

Bismillahirrahmanirrahim.. 
Hmm hari ni nak share, kenapa saya stay buat Shaklee. Walaupun kadang-kadang sales down ke, stress ke, malas ke. Ada one point memang malas dah tapi sayang nak patah balik. Sayang sangat. Jadi saya teruskan juga.

Sebenarnya, bagi saya, berniaga ni buat kita rasa kita bergantung pada Allah 100%. Buat kita rasa dekat sangat dengan Dia. 

Bukanlah nak kata orang kerja makan gaji tu, tak bergantung pada Allah. Cuma, jujur cakap lah kan. Kalau kita makan gaji, kita tahu hujung bulan dapat gaji. Kita buat kerja betul ke, tak betul ke, banyak mengular ke, hujung bulan dapat gaji. Kalau bos marah atau potong gaji, kita salahkan bos. 

Padahalnya, siapa yang bagi bos kita duit nak bagi gaji? Allah, kan? Tapi kadang-kadang kita lupa dan bergantung harap pada manusia. Sebab tu ramaiii jadi kaki kipas berani mati bos. Sebab lupa siapa yang lebih patut kena kipas. 
Bila start buat shaklee, mentor ingatkan banyak kali, “rezeki Allah yang bagi”,  “hati customer Allah yang pegang”. “Rezeki tak pernah salah alamat”, dan banyak lagilah. 
Buat saya terfikir, patutlah Allah kata 9/10 punca rezeki adalah dari berniaga. Sebab pergantungan tu sangat-sangat tinggi. Semua dengan izinNya. Sebelum ni tak sedar diri. Sekarang baru insaf. 😂 

Saya tak kata orang lain. Saya cakap diri sendiri. 
Maka atas sebab itu jugalah, saya maintain buat Shaklee walaupun kadang-kadang sales suam-suam kuku je. 
Yang penting, boleh bantu orang lain sihat, dan bantu diri sendiri sihat. Dan bantu saya ingat dan sedar diri. Allah ada. 
Dr Ieja 

#TokeyShakleeMelaka

Posted in Masalah Tulang, Peadiatric

Growing pains.  

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Hari ni ada adik umur 7 tahun. Datang sebab sakit kaki. Ayah dia kata, dia bangun pukul 2-3 pagi, menangis sebab sakit. Tak sekolah hari ni sebab ayah risau dia sakit waktu sekolah. Tapi, beliau berjalan dengan gembira masuk klinik, tak nampak macam sakit pun. Bila pegang pun tak sakit, tak nampak macam ada bengkak atau apa-apa. Macam tipu je, kan?

Lepas diperiksa, saya berpendapat,  beliau menghidap “growing pains”. 

Apa itu “growing pains”? 

Biasanya growing pain ini di alami oleh kanak-kanak berusia 3-5 tahun dan 7-9 tahun. Ia dialami oleh 25-40% kanak-kanak. Biasanya ia bertumpu pada otot, bukannya tulang atau sendi, contohnya, bahagian betis, paha, atau belakang lutut. 

Sendi biasanya normal, dan sakit biasanya dialami waktu lewat petang atau sebelum tidur. Kadang-kala membuat anak-anak terjaga tengah malam kerana sakit.  

Sebenarnya, pembesaran dan pemanjangan tulang TIDAK mengakibatkan rasa sakit di kalangan kanak-kanak, tetapi “growing pains”  ini sebenarnya disebabkan oleh aktiviti fizikal anak-anak ini sewaktu siang hari. Maklumlah, melompat, berlari sepanjang hari menyebabkan otot-otot mereka sakit. Sakit akan hilang di waktu pagi, dan anak anda bangun cergas seperti biasa. 

Apa yang anda boleh lakukan? 

Sebagai ibu bapa, bila anak bangun tengah malam mengadu sakit, pastinya kita akan berasa panik, atau risau. Anda periksa bahagian yang dikatakan sakit. Tengok jik ada bengkak, ruam, kesan kemerahan di kawasan terbabit yang bukan disebabkan oleh “growing pains”. Lihat juga jika anak anda berjalan terhencot-hencot atau tidak. Ini merupakan tanda-tanda penyakit lebih serius. 

Jika bahagian yang sakit nampak normal, cuba tenangkan anak anda. Gosok lembut bahagian sakit dengan minyak. Nak guna herbal blend ke, essential oil ke, minyak gamat ke. Boleh je. Baby oil pun boleh. Jangan guna counterpain pulak. Pijar nanti, lagi kuat dia nangis.  Heheh. Boleh beri ubat tahan sakit macam paracetamol,  atau letak hotpad dekat situ untuk legakan otot tu.  

Kalau bahagian sakit nampak tak normal, boleh bawa jumpa Doktor. 

Di samping itu, pastikan anak anda makan makanan yang seimbang, ambil kalsium mencukupi dan minum air secukupnya. “Growing pains” tak bahaya, jadi jangan risau ye!

Bagi anak yang bersekolah, cuba periksa sekali jika anak ada masalah lain di sekolah menyebabkan mereka tak mahu ke sekolah. Just to be safe kan. 

Semoga manfaat! 

Posted in Alfalfa, B Complex, BREASTFEEDING, ESP, Omega Guard, OsteMatrix, Tips, Vita C, Vitalea

Dapatkan berat ideal selepas bersalin.

Bismillahirrahmanirrahim 

Assalamualaikum.. 

Berat kembali ke pre-pregnancy stage. Hmm siapa yang tak nak, kan? Alkisah semalam sembang di group whatsapp tips ibu menyusu nak detox dan diet. Secara peribadi, saya tidak menggalakkan ibu menyusu untuk buat detox secara extreme. Terutama jika bayi berusia kurang 6 bulan dan menyusu secara ekslusif.  

Saya tahu ramai ibu yang tak sabar-sabar nak dapatkan berat ideal. Tambahan pula dengan lambakan produk diet yang dikatakan ‘selamat untuk ibu menyusu’. Bila tanya seller, semua kata ibu menyusu boleh ambil. Saya akui memang ada yang selamat, tapi perlu guidance yang betul dari penjual. Bagi ibu pula, set target realistik, supaya tak menjejaskan kesihatan anda dan bayi.  

Sebenarnya, jika ibu tidak mengambil sesetengah jenis makanan kerana diet,  bayi masih mendapat nutrisi yang cukup dari susu ibu. Ini kerana, jika ada nutrisi yang tidak cukup dalam susu ibu, badan ibu akan mengambil nutrisi tersimpan yang sedia ada dalam badan untuk digunakan.  Kecuali dalam keadaan kelaparan atau diet melampau menyebabkan kandungan nutrisi dalam susu ibu tidak dapat dipenuhi. 

Tapi apa pula kesannya pada ibu? Kekurangan nutrisi dalam susu ibu,  menyebabkan simpanan nutrisi dalam badan ibu menyusut, seterusnya ibu lah yang akan merasa kesan jangka panjangnya. Contohnya kalsium. Kalau ibu tak ambil kalsium yang cukup, badan akan melarutkan kalsium dari tulang dan gigi untuk mencukupkan keperluan bayi. Lama-lama gigi ibu cepat reput, tulang pun rapuh. Itu baru satu, belum yang lain-lain lagi. 

Jadi bagaimana ibu menyusu ingin mendapatkan berat badan ideal? Ye lah,  jeles tengok orang diet. Yang kita ni, asyik lapar 24jam. Perut macam bocor je bila menyusu, ye tak? 

Di sini saya nak kongsikan beberapa tips pemakanan sihat untuk ibu menyusu. Harus diingat, proses penurunan berat badan bukan ambil masa 1-2 minggu, tapi mungkin sehingga 3-6 bulan. 

1. Ambil air yang mencukupi. Air maksudnya air kosong, bukan air manis. Sekurang-kurangnya 3L sehari, atau 1L untuk setiap 25kg berat badan anda.  

2. Kurangkan minum minuman manis. Had kan kepada 1-2 cawan minuman manis sehari. Elakkan minuman berkarbonat, air kotak, dan minuman 3 dalam 1, atau 4 dalam 1 atau 10 dalam 1.

3. Makan ikut waktu. Ambil breakfast, lunch dan dinner. Sediakan kudapan yang sesuai. 

4. Pilih makanan yang sihat. Anda boleh pilih makan nasi setengah cawan, atau muruku 2 cawan. Kalori dia sama banyak je. Biskut 3 keping atau mee setengah cawan. 

5. Elakkan makanan bergoreng, kerepek, jajan, makanan rapu yang tak mengenyangkan. Snek dengan kekacang, atau buah-buahan atau salad. Yang ni, kalau tak tahan godaan, JANGAN BELI! Kalau tak nampak, takde lah rasa nak makan, kan? Kalau ada nanti asyik nak makan je. Kalau teringin sangat,  beli peket kecil dan kongsi. Jadi, takde lah anda makan banyak, betul tak? 

6. Ambil nutrisi tambahan. Saya mengamalkan set penyusuan Shaklee. Sebab saya tau, saya memang tak dapat nak ambil makanan seimbang setiap hari. Makan apa yang ada. Masak pun tak sempat kadang-kadang. 

7. 1 menu rebus/stim/panggang, 1 menu goreng. Kalau ikan dah goreng, buat sup sayur. Kalau dah masak kailan goreng, buat ayam masak tomyam. Lebihkan sayuran segar berbanding sayur dimasak. 

8. Bersenam. Cuba bersenam paling kurang 3 kali seminggu, setengah jam setiap sesi. Aerobik ke zumba ke jalan ke. Tak kisah janji bersenam. 

Saya mungkin bukan orang yang terbaik nak cerita tentang pemakanan sihat, sebab saya tau, nafsu memang amat sukar dikawal. Tapi kena usahalah. Untung tau, menyusu golek-golek dah bakar 500kalori sehari. Kalau kita tak jaga makan, sia-sia bakar kalori banyak tapi berat tak turun. 

Saya makan banyak nasi. Biasa lunch boleh 3-4 senduk sekali hadap. Tapi saya kurang gemar kuih muih kerepek jajan semua. Biasa kalau makan cookies 2-3 keping je. Walaupun cookies tu sedap. Kalau jajan memang tak pernah habis. Coklat bar paling kecil yang ada 6 senggat tu, saya boleh makan 3 hari. Sehari 2 senggat je. Air manis memang saya biasa minum time sarapan je. Teatime kadang-kadang. Makan nasi memang dengan air kosong kecuali makan kat kedai. Itu pun kadang order air suam jugak.  

Berat saya pregnant no 1 : 37kg – – > 58 kg, back to 39kg lepas setahun. Masa ni tak jumpa shaklee lagi. 

No 2 : 39 kg – – > 56kg – – > 39kg.  Ni pun 7-8 bulan lah back to normal. 

No 3 : 40kg – – > 56kg – – > 40kg lepas 6 bulan. Ni sebab saya tandem nursing. Cepat sikit turun. Heheh.  

No 4 : belum nampak bayang lagi.. Hahahha

Ok. Sekian bebelan di hari Sabtu. 

Semoga berjaya menyusukan bayi hingga 2 tahun.  

Nak order set penyusuan shaklee boleh wassap sini. 

Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

Relaktasi

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Dua hari ni saya bertugas menjaga ibu hamil, dan kanak-kanak. Pening jugalah sebab dah lama tak jaga sini. Ada kes yang saya jarang jumpa. Yang tak bestnya duduk sini sorang-sorang, tak boleh nak berdiskusi dengan rakan doktor yang lain. Ye lah, 2 heads are better than one, dan ada benda yang kita kurang pengalaman berbanding orang lain, kan? 

Eh melalut pulak. Saya nak cerita masalah pesakit saya. Bayinya baru berusia sebulan. Beliau mula mencampurkan susu formula dan susu ibu dari peringkat awal lantaran kekurangan susu. Masalahnya sekarang, anaknya dah terkeliru puting. Dan tak nak menyusu langsung. Pakai botol ok. Pengeluaran susu pun dah kurang sebab beliau tidak mengepam. 

Bila ditanya, beliau seorang suri rumah dan ingin menyusukan sepenuh masa. Suaminya pula, walaupun nampak macam endah tak endah, tapi pun turut menyampuk apa yang saya kata dan nampak faham apa yang saya sampaikan. 

Ada dua masalah di sini, yang saling berkaitan. Susu kurang, dan keliru puting. 

Susu berkurang kerana beliau termasuk dalam “the topup trap”. 

Tak salah mengenalkan susu formula jika susu anda memang betul-betul kurang. Contohnya berat bayi tak naik, bayi meragam,  dan tak buang air kecil atau besar. Atau sangat kurang buang air kecil atau besar. Tetapi anda perlu mengekalkan konsep “demand-supply” anda. Maksudnya wajib memberikan bayi susu setiap 2-3 jam sekali. Jika bayi tidak mahu menyusu, mesti perah susu, supaya otak kita membaca yang bayi perlukan susu, jadi ia tidak berhenti menghasilkan susu. 

Yang kedua,  masalah keliru puting. Apabila susu ibu agak kurang, biasanya aliran susu pun agak rendah. Apabila dimulakan dengan botol terlalu awal, bayi terbiasa dengan aliran laju dari botol, menyebabkan bayi tidak mahukan susu ibu lagi. Bila ibu tak mengepam,  dan bayi tak menyusu, lagi lah kurang dan kurang susu ibu tersebut.  

Plus point bagi ibu ini; beliau ada suami yang menyokong,  alatan penyusuan yang cukup, dan suri rumah dengan seorang anak. Jadi beliau ada semua keperluan penting untuk kembali menyusukan bayi. 

Saya cadangkan beliau mula mengepam susu setiap 2-3 jam, 20minit setiap sesi menggunakan double pump. Saya juga mencadangkan beliau membuat “power pumping” setiap malam selama seminggu. Bukan untuk dapatkan susu, tetapi untuk merangsang otak menghasilkan susu. 

Kemudian, saya cadangkan beliau cuba mencari “supplementary nursing system”  untuk merangsang hisapan daripada bayi. Dan menggalakkan lagi penghasilan susu.

Saya harap beliau berjaya. Kalau nak bantu dengan supplement penyusuan, memang digalakkan. Tapi, yang penting “demand-supply” WAJIB dijaga.