Posted in BREASTFEEDING, Problems, Tips

Relaktasi

Bismillahirrahmanirrahim.. 

Dua hari ni saya bertugas menjaga ibu hamil, dan kanak-kanak. Pening jugalah sebab dah lama tak jaga sini. Ada kes yang saya jarang jumpa. Yang tak bestnya duduk sini sorang-sorang, tak boleh nak berdiskusi dengan rakan doktor yang lain. Ye lah, 2 heads are better than one, dan ada benda yang kita kurang pengalaman berbanding orang lain, kan? 

Eh melalut pulak. Saya nak cerita masalah pesakit saya. Bayinya baru berusia sebulan. Beliau mula mencampurkan susu formula dan susu ibu dari peringkat awal lantaran kekurangan susu. Masalahnya sekarang, anaknya dah terkeliru puting. Dan tak nak menyusu langsung. Pakai botol ok. Pengeluaran susu pun dah kurang sebab beliau tidak mengepam. 

Bila ditanya, beliau seorang suri rumah dan ingin menyusukan sepenuh masa. Suaminya pula, walaupun nampak macam endah tak endah, tapi pun turut menyampuk apa yang saya kata dan nampak faham apa yang saya sampaikan. 

Ada dua masalah di sini, yang saling berkaitan. Susu kurang, dan keliru puting. 

Susu berkurang kerana beliau termasuk dalam “the topup trap”. 

Tak salah mengenalkan susu formula jika susu anda memang betul-betul kurang. Contohnya berat bayi tak naik, bayi meragam,  dan tak buang air kecil atau besar. Atau sangat kurang buang air kecil atau besar. Tetapi anda perlu mengekalkan konsep “demand-supply” anda. Maksudnya wajib memberikan bayi susu setiap 2-3 jam sekali. Jika bayi tidak mahu menyusu, mesti perah susu, supaya otak kita membaca yang bayi perlukan susu, jadi ia tidak berhenti menghasilkan susu. 

Yang kedua,  masalah keliru puting. Apabila susu ibu agak kurang, biasanya aliran susu pun agak rendah. Apabila dimulakan dengan botol terlalu awal, bayi terbiasa dengan aliran laju dari botol, menyebabkan bayi tidak mahukan susu ibu lagi. Bila ibu tak mengepam,  dan bayi tak menyusu, lagi lah kurang dan kurang susu ibu tersebut.  

Plus point bagi ibu ini; beliau ada suami yang menyokong,  alatan penyusuan yang cukup, dan suri rumah dengan seorang anak. Jadi beliau ada semua keperluan penting untuk kembali menyusukan bayi. 

Saya cadangkan beliau mula mengepam susu setiap 2-3 jam, 20minit setiap sesi menggunakan double pump. Saya juga mencadangkan beliau membuat “power pumping” setiap malam selama seminggu. Bukan untuk dapatkan susu, tetapi untuk merangsang otak menghasilkan susu. 

Kemudian, saya cadangkan beliau cuba mencari “supplementary nursing system”  untuk merangsang hisapan daripada bayi. Dan menggalakkan lagi penghasilan susu.

Saya harap beliau berjaya. Kalau nak bantu dengan supplement penyusuan, memang digalakkan. Tapi, yang penting “demand-supply” WAJIB dijaga. 

Posted in Ad-Dina Team, SHAKLEE

Kau boleh lah, kau doktor! 

Bismillahirrahmanirrahim… 

Hari saja nak share cerita.. 

Ramai yang bila saya ajak konsisten buat shaklee as side income, rasa takut dan tak yakin. Sebabnya, shaklee ni makanan tambahan, vitamin, kena study produk satu-satu, kena consult customer betul-betul sebelum boleh bagi cadangan apa-apa. 

Bila benda-benda yang kena ada buat kajian serba sedikit ni, orang biasanya akan rasa susah, dan leceh. Ye lah, antara jual shaklee, dengan jual tudung atau baju, atau kain cottom misalnya, mestilah nampak jual baju atau tudung lebih senang, kan? Ye lah, tudung tak payah nak study sangat, tahu jenis kain dan saiz, amik gambar, dah boleh jual. Kalau shaklee, kena tau tentang penyakitlah, kenapa perlu ambil supplement, apa kelebihan setiap supplement, siapa yang perlukan, apa jadi kalau kurang atau lebih, eh banyaklah benda nak kena tahu.  

Itu tak campur bab-bab marketing lagi. Nak manage duit lagi, dan lain-lain perkara yang patut seorang yang nak berniaga tahu. 

Lepas tu, akan keluar lah ayat ni: ‘alaa, tak reti lah nak jual, mana nak tau pasal semua benda tu? Kau boleh lah. Kau Doktor. Orang percaya.’ Ayat biasa ni tau, banyak kali dapat. 

Tau tak, waktu saya mula-mula join shaklee dan pergi korek dan baca satu-satu fail dalam secret group S2u dan Jutawan (masa tu lah, sekarang ni tinggal S2U je),  saya rasa Ya Allah, banyaknya benda yang saya tak tau. Bila pergi kelas Shaklee dan jumpa orang-orang yang berjaya dah rank tinggi-tinggi masa tu tak jumpa pun doktor. Sekarang dah kenal ramai sikit lah doktor dalam Shaklee, Alhamdulillah. 

Saya rasa masa tu, hebatnya semua orang! Takde basic medicine pun, tapi diorang rajin pegi baca journal, baca buku tentang vitamin, buku tebal-tebal tahap buku teks zaman medical school pandang pun ngeri tau! Bukan buku cikai-cikai. Dan masa tu saya rasa, segannya saya jadi doktor pun tak tau. Sebab secara jujurnya, medicine is more about treating (rawatan) not so much on prevention (pencegahan). Kuliah kami padat dengan kuliah fisiologi dan ubatan, tapi kurang tentang nutrisi. Memang bila patient tanya tentang diet saya kadang jadi buntu. Mujur ada Dietitian, jadi boleh refer kat dietitian je. Hehehe.  Jadi bila kenal Shaklee, minda saya terbuka. Menarik sebenarnya fakta-fakta nutrisi ni. Setiap vitamin dan mineral, ada fungsinya yang tersendiri. 

Orang-orang yang bercakap tentang nutrisi ni, dari macam-macam latar belakang, dari suri rumah, lawyer, engineer, dan lain-lain. Sumber maklumat kami, selain yang pantas dihujung jari seperti cik gugel, adalah buku-buku nutrisi,  macam “prescription of nutritional healing,  Vitamin Bible”  dan lain-lain. Ada juga kelas nutrisi yang dianjurkan oleh pakar pemakanan Shaklee sendiri. Kelas online melalui whatsapp, facebook dan telegram pun ada. Rajin dengan tak je nak dengar semuanya. Saya pun beli buku baru nak tambah pengetahuan. Seganlah orang lain lagi pandai dari kita. Hehehe. 

Apa yang saya nak cakap kat sini, sebenarnya, status saya sebagai doktor tu, mungkin membantu 5-10% je dalam perjalanan saya sebagai seorang SID (shaklee independent distributor). Kalau malas, memang takdenya nak berjaya. 

Dan orang yang rasa saya ni ada banyakk sangat kelebihan berbanding dia sebenarnya mungkin rasa tak sempat dan tak tau nak mula dari mana dalam bisnes ni. Sebab banyak benda nak kena tahu, jadi rasa overwhelmed. Mana nak belajar tentang vitamin, set apa yang sesuai, penyakit apa yang ada. Eh macam-macam lah. Memang banyak lah. Saya ni walaupun berpengetahuan lebih 0.05% daripada orang lain ni kena belajar juga,  teknik marketing, online, offline, cara manage stok, nak manage duit. 

Jadi, saya nak kata je, tak kisah lah apa status anda,  anda boleh je join shaklee dan berjaya. Syaratnya, rajin dan cari mentor yang boleh guide anda. Bukan minta suap je tau! Usaha dan minta guidance. Gunakan upline anda sepenuhnya. Kalau tak kamcing dengan mak,  boleh cari nenek atau moyang. Tanya lah mak tu sapa mak dia kan. Kalau tak ngam juga, anda boleh lah request dengan Shaklee nak tukar mak. Boleh je tapi ada syarat dia lah. Kena discuss dengan Shaklee. 

Kalau nak saya guide, anda boleh isi borang ni. 

Dah isi,  boleh whatasapp saya di 0166658245. Nanti saya beritahu langkah selanjutnya.  


Posted in Herbal Blend

Nyamuk oh nyamuk

Assalamualaikum.. 

Saja nak share sikit.. 

Krim herbal blend peneman dua tiga hari ni. Sebab sekarang kejap hujan kejap panas, nyamuk pun mengganas. Almaklum kita duduk rumah kampung celah hutan la katakan.. Hihihi

Mama stress bila Nana bangun pukul 3-4 pagi suruh garu tapak kaki tak boleh tdo sebab gatal. Taktau ke orang ngantuk nak tdo? 😂 😂 😂. Pastu merengek. Tau je lah,  kita yang tua ni pun merana kalau nyamuk gigit kat tapak kaki. Apatah lagi budak-budak,  kan? 

Jadi solusinya,  mama sapukan herbal blend cream kat semua orang sebelum tdo. Sebenarnya mama lupa dah herbal blend ni boleh act as insect repellant. Siap lah pergi google cara tak nak bagi kena gigit nyamuk. Hahha struggle tau mama pun! 

Alhamdulillah,  dapat lah tdo nyenyak sampai pagi. Err nyenyak lah sampai bangun mintak susu.  Hehhe. 

Tapi takde lah menggaru. Yang bengkak-bengkak kena gigit nyamuk hari tu pun makin hilang. Alhamdulillah. 

Semoga nyamuk tak kebal dengan herbal blend. Hihihi aminn.  

Jom tidur! 

Jangan lupa ambil wudhu dan baca doa tidur. Kalau dapat baca Al-Mulk,  As-Sajadah dan solat witir, itu yang paling baik! 

#herbalblend #antinyamuk #krimserbaguna #melaka #shakleemelaka #pengedarshakleemelaka #kulitcantik

Posted in HEALTH INFO, HEALTH TIPS

Hidung Berdarah

Assalamualaikum and good morning.  

Hari ni nak share sikit tips jika anda mengalami pendarahan hidung,  atau bahasa medic nya epistaxis. 


Perkongsian daripada Dr Laila,  salah seorang contributor dalam Medtweet. 

———————————–

Selalu Kita Dengar Jika Hidung Berdarah, Mesti Kena Mendongakkan Kepala, Petua Ini Salah Sebenarnya, Doktor Ini Kongsi Tips Yang Sebenarnya
Selalunya bila cuaca tersangat panas, ada di antara kita akan mengalami pendarahan di bahagian hidung, darah mula keluar dari lubang hidung, dan menitis-nitis. Dan perkara yang selalu kita buat adalah mendongkkan kepala dengan harapan akan pendarahan tersebut berhenti.
Tapi, tahukah anda, cara tersebut sebenarnya adalah salah, dan ia boleh menyebabkan darah tersebut masuk kembali ke belakang tekak, dan ke paru-paru.
Cara yang sebetulnya telah dikongsikan oleh Dr Wanie Wahab menerusi laman Twitternya.
Jom kita ikuti perkongsian darinya.
Terdapat beberapa langkah yang harus dilakukan sebenarnya bila hidung berdarah, yang mana anda harus:
1. Memicit hidung, dan
2. Tundukkan kepala ke bawah.
3. Kemudian, pada masa yang sama, anda memicit hidung, kemam sekali ais, untuk menyejukkan diri anda semula.
4. Dalam pada itu juga, anda boleh meletakkan ais di bahagian dahi anda (Tengah2 antara dahi dan pangkal hidung).
5. Namun begitu, jika anda rasakan seperti ada darah di sekitar tekak, boleh berkumur dengan menggunakan air sejuk, dan ludahkannya keluar, jangan ditelan.
6. Jika darah masih tidak berhenti dalam masa 20 minit anda mengulangi langkah-langkah tadi. Jangan tunggu, bergegaslah pergi ke klinik, atau hospital.

Dengan perkongsian ini, diharap anda boleh melakukan cara yang sebetulnya jika berhadapan dengan situasi hidung berdarah, jangan lagi mendongakkan kepala kerana ianya salah sama sekali.
Harap manfaat!! 

Posted in BREASTFEEDING, OsteMatrix, Problems, Tips

Gigi sakit selepas bersalin

Ada tak sesiapa pernah rasa macam ni? 
Kisahnya,  ada sorang pesakit datang bawak anak jaundis. Dah cek level jaundis anak,  saya pun tanya lah keadaan maknya. Ok tak menyusu,  ada apa-apa masalah ke? 

Mak nya kata,  lepas bersalin gigi saya sakit lah Doktor.

Dr : sakit bahagian mana? 

M : ni bahagian depan ni.  

Bila tengok gigi,  macam ok je (setakat kepandaian saya lah,  sebab saya bukan Dr gigi, kan?)

Saya pun mula lah soal siasat diet mak tu. 

Rupanya dia dah lama tak minum susu. Sejak lepas bersalin. Hmm ni macam antara tanda kurang kalsium je. Jadi,  selain dari jumpa Dr gigi,  saya cadangkan dia tambah pengambilan kalsium dalam diet harian.  

Pentingnya kalsium dalam diet ibu menyusu ni,  bukan sebab nakkan anak kita cukup kalsium,  tapi untuk kita sendiri sebenarnya. Sebab nutrisi dalam susu ibu tu tak terjejas dengan pemakanan ibu (kecuali dalam keadaan kekurangan zat makanan yang extreme). Nutrisi susu ibu tu sama je walaupun apa ibu makan.

Tapi, macam contoh kalsium ni,  kalau susu ibu tu tak cukup kalsium,  kalsium dalam badan ibu tu akan dilarutkan untuk memenuhi keperluan nutrisi susu ibu tu. 

Haaa apa jadi dekat simpanan kalsium ibu, menyusut dari hari ke hari. Sebab tu,  ada ibj yang baru usia awal 30an, dah mula sakit sendi, sakit tulang,  gigi reput. Sebab tu lah. Dah guna untuk kesayangan kita.  

Tapi,  jangan lupa pulak,  anak tu nak membesar,  kalau mak tulang reput,  macam mana nak jaga nanti, kan? Sebab tu,  kena pastikan pengambilan kalsium harian kita mencukupi. 

Mana nak dapat kalsium? 

Dari susu,  yogurt,  brokoli, sayur hijau, salmon dan ikan sardin. 

 

Ni antara sumber makanan yang tinggi kalsium. Oh, badam pun boleh. 

Tapi,  kalau jenis yang tak boleh minum susu tu,  boleh lah ambil pil kalsium. Yang penting,  pastikan keperluan kalsium harian anda cukup. Paling kurang 1000 –  1200mg sehari untuk ibu hamil dan menyusukan. 

Itu pun,  guideline je. Ada je ibu hamil yabg perlukan lebih. Macam saya,  walaupun konsisten makan 4 biji Ostematrix setiap hari (1000mg kalsium),  paras kalsium dalam darah saya masih rendah lagi. So kena ambil extra lagi. Ini semua bagi elakkan dari kena osteoporosis di kemudian hari. 

Jadi,  ibu-ibu semua,  pastikan kalsium anda cukup, tau! 

Jangan nanti umur 40 dah kena beli polident nak buat lekat gigi palsu. (ops!) 

Saya suka ostematrix sebab saya tak suka susu, dan kandungan dalam tu dah lengkap dah untuk tulang saya. 

Cegah sebelum parah  katanya.. Hehehe.. 

Biiznillah. 
Dr Ieja.